Persson anklagas för främlingsfientlighet

Centerpartiets ledare Maud Olofsson anklagar på fredagen statsminister Göran Persson för att öka främlingsfientligheten genom förslaget om övergångsregler för nya EU-medlemmar.

De som kommer hit och arbetar måste ha en lön de kan leva på, enligt de svenska övergångsreglerna. Men Maud Olofsson säger att Göran Persson har tagit över främlingsfientliga partiers argument.

–Vi vet att det finns en främlingsfientlighet här i Sverige. Vi vet att det till och med går att vinna röster på att vara främlingsfientlig. Men om han väljer den taktiken så ska han bara titta på Danmark och se vad det är han släpper fram för någonting. Han släpper fram främlingsfientlighet och visar inte respekt för varje individ och människa.

Anser du att Göran Persson går i främlingsfientlighetens tecken?

–Jag kan inte tolka det på annat sätt.

Nya regler från 1 maj
Maud Olofssons kritik mot statsministern kommer några dagar efter att regeringen meddelat att också Sverige, precis som många andra EU-länder, inför övergångsregler den 1 maj då EU utvidgas.

De nya EU-medborgare från öst som vill komma hit och arbeta måste då ha både arbetstillstånd och ett varaktigt arbete som de kan leva på.

Bakgrunden är att de inte ska uttnyttja de svenska välfärdsystemen, eftersom det bara krävs tio timmars arbete för att ha rätt till barnbidrag till exempel.

Uppmanar borgerliga kollegor
Men Maud Olofsson säger att de argumenten är desamma som de främlingfientligas.

–Om han hävdar att de som kommer från de nya medlemsländerna är de som fuskar med bidrag, överutnyttjar systemen och därför måste stoppa dem, vad är det då han gör om inte fiskar i grumliga vatten.

Vad anser du då om dina borgerliga kollegor, moderaternas och folkpartiets uttalanden om svenska övergångsregler?

–Ja jag har en uppmaning till dem. De ska inte falla undan för den här populismen och de ska inte stödja en politik som stöder fel krafter i det här samhället.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".