Tyske förbundskanslern slutar som partiledare

Gerhard Schröder avgår som partiledare för det tyska socialdemokartiska partiet. Det meddelade han vid en presskonferens i Berlin. Franz Muntefering, som är gruppledare i Förbundsdagen, tar över, samtidigt som Gerhard Schröder ska koncentrera sig på arbetet som förbundskansler.

– Reformarbetet är tungt och tar mycket tid. Därför avgår jag som partiledare, säger Gerhard Schröder.

Egentligen handlar den plötsliga reträtten inte så mycket om arbetsbörda, utan om den kritik som finns inom partiet.

Dåligt stöd för politiken
Socialdemokraterna har historiskt  rekordlåga opinionssiffror och fortsätter att tappa medlemmar.

Det kokar i partidistrikten ute i delstaterna och många fruktar att årets 13 kommunal- och delstatsval kommer att bli en räcka valkatastrofer.

Den interna kritiken riktas mot regeringens politik och förbundskanslerns oförmåga att hålla kvar partiets traditionella väljare.

Sparprogrammet slår hårt
På partikongressen i Bochum i mitten av november, såg det ut som Gerhard Schröder fått kontroll över vänsterflygeln i partiet.

De är mot det pågående reformprogrammet, som innebär stora besparingar för pensionärer och arbetslösa.

Även tidigare lojala medarbetare vädrar nu öppet sitt missnöje. Med Schröder går också partisekreteraren Olaf Scholtz, som varit Schröders närmsta man.


Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".