Socialministern kräver skärpta regler vid rekrytering av läkare

Socialminister Lars Engqvist reagerar starkt på händelsen med de fem personer som arbetat som läkare på sjukhuset i Torsby, utan att vara behöriga och ha svensk läkarlegitimation. Socialstyrelsen behöver ge tydligare anvisningar för hur läkare rekryteras, säger han.

–Jag tycker det är mycket, mycket allvarligt. Alla i Sverige förväntar sig att de läkare som man möter i den svenska sjukvården ska vara legitimerade och sjukvården bygger på att patienterna ska ha det förtroendet, säger socialminister Lars Engqvist.

–Det är mycket allvarligt när ett flertal läkare inte är legitimerade och att de uppenbart har missbrukat sin ställning och sina möjligheter i sjukvården, säger Lars Engqvist.
 
Totalt är det fem personer, som arbetat som läkare utan behörighet vid Torsby sjukhus.

En av dem jobbat utan legitimation har jobbat i två år på sjukhuset. De fyra andra är läkarstudenter, som också i vissa fall skrivit ut recept på mediciner.

Totalt arbetar nu två överläkare på heltid med att gå igenom patientjournaler och läkemedelsrecept.

På torsdagen upptäcktes det också att en av de fem, skrivit ut narkotiska preparat både till själv och till patienter.

Socialminister Lars Engqvist säger att Socialstyrelsen kan behöva skärpa och förtydliga sina anvisningar för hur det ska gå till när landstingen och regionerna rekryterar läkare.

–Det är Socialstyrelsen som är tillsynsmyndighet för den svenska sjukvården. De kan möjligtvis behöva ge tydliga anvisningar om hur man ska gå tillväga vid rekrytering av läkare och vilka kontroller man ska göra, så man är säker på att ha legitimerade läkare, säger socialminister Lars Engqvist.

Det som nu rullas upp i Torsby, ska inte behöva inträffa i sjukvården i Sverige igen, anser socialministern.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".