Arbetslivsministern kräver mer än övergånsgregler

Regeringen anser inte att det räcker med övergångsregler när de tio nya medlemsstaterna går med i EU den 1 maj. Arbetslivsminister Hans Karlsson vill också skärpa reglerna i arbetsrätten och skattelagstifningen, så att inte arbetsgivare dumpar löner eller utländsk arbetskraft kringår regler.

Regeringen tror att många av de nya EU-medborgarna vill komma hit och arbeta trots att Sverige tänker införa övergångsregler och kräva arbetstillstånd.

Arbetslivsminister Hans Karlsson öppnar nu för skärpta regler på den svenska arbetsmarknaden. LO har länge krävt skärpta reglerna för F-skattsedel, som redan idag gör att utländsk arbetskraft kommer hit som egenföretagare men arbetar som anställda.

Ökad insyn
Hans Karlsson vill också ge facken möjlighet att få mer insyn i vilka löner arbetsgivarna ger de anställda och att insynen även ska gälla anställda som inte är fackligt anslutna för att undvika lönedumpning.

– När rörligheten ökar så ökar också risken för att oseriösa arbetsgivare i Sverige lockar arbetskraft från andra länder med dåliga villkor och konkurrerar ut svenska löntagare, säger Hans Karlsson.

Påverkar individen 
Men Kent Brorsson, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, tror inte på farhågorna om lönedumpning.

Han förkastar regeringens planer på att skärpa arbetsrätten och ge facket större kontroll. Det skadar inte bara konkurrensen mellan företag utan det påverkar också den anställde, säger han.

– Det största felet är att det strider mot den personliga intigriteten. Man ska inte behöva tvingas lämna ut sina personliga löneuppgifter till utomstående.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".