En skadad räddas ur tunnelbanan. Foto: PRB

Rädsla i Moskva efter sprängattentat

Minst 39 människor dödades i sprängattentatet i Moskvas tunnelbana på fredagsmorgonen. Sprängladdningen ska ha funnits i en väska som lämnats mitt i gången i tågets andra vagn. Myndigheterna i Moskva säger att det var ett tjetjenskt terrordåd.

Den ryske presidenten Vladimir Putin pekar direkt ut en känd gerillaledare.

– Vet ni jag klarar inte det här, snyftar Anna Kalmikova, 51.

Hon är en av dem som överlevde attentatet. Omringad av journalister uppmanas hon om och om igen att berätta vad som hänt. Ögonen är rödgråtna, hon är svartsotig runt munnen och torkar näsan med en liten bit gasbinda.

Fruktansvärd syn
Sprängladdningen motsvarade en sprängkraft på fem kilo trotyl. Den ska ha funnits i en väska som lämnats i den fullpackade vagnen av ett par. De filmades av övervakningskameror i metron innan de steg på tåget strax före explosionen.

Räddningsmanskap möttes av fruktansvärda syner. En total tystnad, svart rök och i den urblåsta vagnen satt döda människor fortfarande kvar på sätena längs väggarna.

Rädd för att bo kvar
– Det tog 15 minuter innan de öppnade dörren i tredje vagnen där jag åkte, fortsätter 51-årige Anna. Det kändes som en evighet.

Några unga officerare i hennes vagn hjälpte människor ut och att panik utbröt.

Anna vill inte bo kvar i sin födelsestad Moskva.

– Förr trodde människor på morgondagen, jag kunde lugnt gå på gatorna på natten utan att vara rädd. Människor var öppna och tillfreds, inte rädda. Nu är det så svårt att leva och jag tycker synd om myndigheterna som inte kan stoppa sånt här, säger hon.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".