Ola Ramstedt <b>Arkivfoto: Claes-Göran Flinck/PRB

Ramstedt: Det var en chock att anhållas

Överåklagarens utredning av skandalen i Skandia fortsätter att växa. På torsdagskvällen anhölls den förre finansdirektören i Skandia Ulf Spång för grov trolöshet mot huvudman. Den förre personaldirektören Ola Ramstedt, släpptes vid lunchtid efter att ha suttit anhållen i tre dagar. Det var en dämpad direktör som mötte pressen på eftermiddagen.

–Jag anser att jag är helt oskyldig och det var som en chock, som en rullgardin som drogs ner helt oförberett och chockerande. Jag har berättat samma sak som tidigare för Otto Rydbeck och det har jag också berättat under förhören, säger Skandia Livs förre vd Ola Ramstedt.

De båda direktörerna är misstänkta för grov trolöshet mot huvudman för vidlyftiga lägenhetsaffärer under sin tid i Skandia.

Bevisen säkrade
Polisens talesman Ulf Göranzon förklarar varför Ola Ramstedt, som suttit anhållen sen i tisdags, släpptes i dag.

–Vi anser att med de utredningsåtgärder, som är vidtagna, har vi nått en sådan nivå i utredningen att vi anser att de bevis vi behöver säkra inte kan förstöras genom att han inte blir häktad, säger Ulf Göranzon.

Har misstankarna mot honom förändrats?

–Nej, det kan man inte säga.

Han är fortfarande misstänkt för grov trolöshet mot huvudman?

–Ja, brottsmisstanken kvarstår. De utredningsåtgärder som nu har kunnat vidtas, har gjort att vi har säkrat sådana uppgifter, att vi anser att han inte kan förstöra de uppgifterna genom att befinna sig på fri fot, säger Ulf Göranzon.

Ola Ramstedt, före detta chef för Skandia liv är fortfarande misstänkt för brott. Misstankarna handlar om att direktörerna skaffat åtråvärda lägenheter åt sig själva och närstående.

Dessutom gäller det renoveringar av lägenheterna för miljonbelopp, som Skandia felaktigt ska ha fått betala.

Förre finanschefen anhållen
På torsdagskvällen hämtade polisen den före detta finanschefen i Skandia, Ulf Spång, i hans hem. Han sitter nu anhållen misstänkt för samma brott.

Den tredje före detta Skandiadirektören Lars Eric Petersson är också misstänkt för brott i samband med lägenhetsaffärerna, men han är inte anhållen.

Polis och åklagare vill inte uttala om vilka åtgärder som kan vara aktuella i hans fall. Ulf Göransson säger bara att ytterligare förhör är planerade.


Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista