Uppåt för Ericsson

Ericssonaktien steg med 14 procent på fredagen, efter att företaget överraskat med ett starkt resultat. När bokslutet för 2003 lades fram på fredagmorgonen stod det klart att Ericsson har gått med vinst, efter tre år av stora förluster.

– Vi har lämnat den tråkiga tiden när vi och operatörerna slogs för vår överlevnad. Det är oerhört glädjande att nu kunna rapportera att vi nu börjar vara igenom krisen och kan se framemot med tillförsikt, säger vd Carl-Henric Svanberg.

Det har varit ett tufft år men nu går Ericsson med vinst igen. Telekommarknaden har vänt. Det var budskapet från Ericsson när bokslutet för 2003 lades fram på fredagen.

Aktien steg
De sista tre månaderna i fjol gjorde telekomföretaget en vinst på 1,8 miljarder kronor, eller 5,5 miljarder om kostnaderna för att säga upp personal räknas bort.

Det är ett överraskande bra resultat, vilket också fick aktien att stiga rejält.

Men trots de muntrare tongångarna från Ericsson så ska företaget fortsätta att säga upp anställda. Och enligt vd:n Carl-Henric Svanberg så är modellen att ta fram produkter i Sverige för att sen lägga tillverkningen i billigare länder, här för att stanna.

– Vi har ju en produktionsmodell sen många år som är sådan att vi startar upp nya produkter, vi trimmar in och stabiliserar produktionen och sen gradvis flyttar vi över till lågkostnadsländer.

Den här strategin har inneburit att många jobb som funnits på Ericsson i Sverige har flyttat utomlands. Varför flyttar ni ut?

– Det har inneburit att vi har kvar en stark och ledande position. Vi är ju i grunden ett svenskt företag, vi har ju 60 procent av forskning och utveckling här. Men vi måste dra nytta av möjligheter till mer kostnadseffektiv produktion i lågkostnadsländer också.

Vad innebär det om man blickar framåt?

– Får vi tillväxt så ökar vi på alla kanter och förmodligen börjar vi se en ljusning.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".