Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nationaldagsfirande samer kritiserar regeringen

Foto: Ola Torkelsson/PRB
På fredagen firas samernas nationaldag och jordbruks- och sameminister Ann-Christin Nykvist presenterade en satsning på att öka skolungdomars kunskaper om vår urbefolkning. Samtidigt får regeringen kritik från samiska organisationer för att inte ta frågan om samernas rättigheter på allvar.

Samernas nationaldag firades med flera framträdanden på jordbruksdepartementet. En av de som framträdde var den unga jojkaren Inga Elisa Påve.

Samtidigt pågår konflikter inom flera olika områden mellan samerna och staten.

Sverige har återigen kallats till FN:s rasdiskrimineringskommitté för att förklara bland annat varför man fortfarande inte har undertecknat ILO-konventionen från 1989 om urbefolkningars rättigheter.

Stora konflikter måste lösas
Mattias Åhrén från den nordiska organisationen Samerådet är besviken över att inget har gjorts.

–Vi tycker att trots tidigare reprimander från olika delar av FN-systemet så har Sverige inte kommit fram med någon politik som förbättrar samernas situation, säger han.

Norge skrev på konventionen nästan direkt, medan Finland liksom Sverige fortfarande inte har gjort det.

Det drar ut på tiden, eftersom den svenska regeringen först vill lösa ett antal stora konflikter, som till exempel vem som äger marken i Sameland.

Inget behov av undantag
I konventionen står att urfolk ska ha äganderätt till sina ursprungliga markområden. Men det är ändå en fråga som regeringen vrider och vänder på och det enda som är klart nu är att regeringens ambition är att underteckna konventionen, säger ansvariga ministern Ann-Christin Nykvist.

–Det är ju frågan om hur man ska definiera det här med äganderätt. Den allmänna uppfattningen är ju att ILO-konventionen lägger ribban kring en brukarrätt, säger hon.

Men kan Sverige skriva på konventionen som den ser ut idag eller behöver man ett undantag?

–Men det underlag jag har idag så ser jag inte att vi skulle behöva ett undantag, säger Ann-Christin Nykvist, ansvarig minister för samefrågor.

Jenny Carlsson
jenny.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".