Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Köpfest på bostäder efter räntesänkningen

Riksbanken sänkte på fredagen sin viktigaste styrränta med en kvarts procentenhet till 2,5 procent. Det är den lägsta nivån på över 50 år. Fastighetsmäklaren Mari-Anne Löfström räknar med extra fart på visningarna av lägenheter och villor i helgen, eftersom många bolåneinstitut också sänker räntorna.

–Marknaden har varit väldigt bra sen 2004 började och hela hösten innan. Går nu räntorna ner ytterligare är det klart att det påverkar och det kommer att vara positivt. Det kommer att vara fler på visningarna i helgen, säger Mari-Anne Löfström.
  
De hushåll som har bostadslån med rörlig ränta kommer att märka av dagens räntesänkning direkt, eftersom bolåneinstitutens räntor följer med styrräntan ner.

Rörlig ränta är populärt. Nästan 70 procent av statliga SBAB:s kunder hade rörlig boränta i slutet av förra året.

Billigare låna till bostad
Den rekordlåga räntan förväntas öka hushållens vilja att låna och sätta ytterligare fart på bostadsmarknaden, men det låga ränteläget medför risker.

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi, ser en fara i att hushållen lånar för mycket och varnar för problem när räntan stiger.

För många hushåll som gjort boendekalkyler och köpt hus på marginalen kan hamna i en situation där man inte kan betala sina räntor och amorteringar, säger Stellan Lundström. 

Beslutet att sänka räntan har föregåtts av massiva påtryckningar från fackförbund och politiker.

Påtryckningarna påverkade inte
Statsminister Göran Persson och andra ministrar i regeringen har vädrat sitt missnöje med att Riksbanken inte redan tidigare har sänkt räntan för att få fart på ekonomin.

Riksbankschefen Lars Heikensten försäkrar att det inte på något sätt har påverkat beslutet, men han gillar det inte.

–Om man funderar på det i ett bredare perspektiv och ställer sig frågan om vad som är bra för Sverige i längden, tror inte jag att det är bra att ha mycket konfrontation kring den ekonomiska politiken, säger Riksbankschefen Lars Heikensten.


Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se
Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".