Kommission granskar uppgifter om Irakiska massförstörelsevapen

USA:s president George Bush tillsätter en särskild kommission som ska utreda varför underrättelseuppgifterna om Iraks massförstörelsevapen före USA:s ockupation inte stämde.

– Jag har idag utfärdat en presidentorder att tillsätta en oberoende kommission för att  undersöka USA:s underrättelseförmåga särskilt då det gäller massförstörelsevapen, sa president George Bush vid en presskonferens i Vita Huset på fredagskvällen.

Flera erkännanden om fel uppgifter
Beskedet kom sedan USA:s vapeninspektör David Kay konstaterat att, som han uttryckte det, ”alla haft fel” om förekomsten av massförstörelsevapen i Irak. I torsdags erkände också CIA-chefen George Tenet att det funnits brister i spionorganisationen  och att Irak aldrig utgjorde något omedelbart hot.

Undersökningskommissionen ska ledas av demokraten Charles Robb och republikanen Laurence Silberman. Båda är respekterade personer med omvittnad integritet.

Rapporten klar långt efter valet
Bland de övriga märks senator John McCain som också säger att man inte bara ska titta på CIA utan också på hur Vita Huset påverkade och använde sig av de felaktiga uppgifterna om Irak.

President Bush gav den nya undersökningskommissionen i uppdrag att  komma med sin rapport senast den 31 mars 2005, på betryggande avstånd från det amerikanska presidentvalet i november i år.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista