Obehörig läkare opererade flera patienter

Den obehöriga läkare som varit anställd vid sjukhuset i Torsby har opererat många patienter, visar landstingets granskning. I 18 fall har han ensam opererat patienter och han har dessutom medverkat vid nära 40 operationer tillsammans med en erfaren kollega.

– Det rör sig om några injektioner i leder. Vi har inte kunnat se vad det handlar om, men det är sannolikt är man sprutar kortison i en led. Det handlar om några mindre amputationer, en del av ett finger och en tå som har amputerats. Vid något tillfälle har han gått in och tittat i en höft, men vi kan inte se att han åtgärdat någon fraktur. Av det vi fått fram ser vi att han ändå har gått in och öppnat i en höft, säger biträdande landstingsdirektör Kristina Lange Carlsson som leder sjukhuset i Torsby under utredningen

Vilken rättighet har man som patient i sådana här lägen?

– Självklart kan det bli frågan om skadestånd av olika slag. Det som är felet är att en person som inte är läkare har, till viss del genom ett fel i systemet men också på eget bevåg, tagit sig utökade befogenheter och faktiskt gjort saker som han inte har rätt att göra. Det viktiga för oss är att gå in direkt och granska detta, se om någon har kommit till skada och självklart ta kontakt med de här människorna och följa upp det hela, säger Kristina Lange Carlsson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".