Svensk veterinär bekämpar fågelinfluensa i Vietnam

Sverige skickar nu personal till Vietnam och arbetet  med att hindra den snabba spridningen av fågelinfluensan, som krävt minst 16 dödsoffer i Asien. Det är Folkhälsoveterinären Sofia Boqvist från Smittskyddsinstitutet, som ansluter till Världshälsoorganisationens, WHO:s, expertgrupp.

– WHO:s uppgift i Vietnam är att övervaka hur pass mycket fågelinfluensan sprider sig, i vilka regioner och framför allt att leda insatserna för att bekämpa den här sjukdomen, berättar Sofia Boqvist.

Vet du vad du själv kommer att få göra?

– Jag kommer att få mer direktiv mer när jag är på plats, men det kommer ju innebära uppgifter som har med min veterinära yrkesroll att göra. Jag kan tänka mig att det kommer att handla om att vara med i övervakningen och i bekämpningen och ha kontroll på hur många regioner det finns och hur många djur som är drabbade, säger Sofia Boqvist.

Sofia Boqvist har tidigare arbetat i Sydostasien och är expert på sjukdomar som smittar mellan djur och människor.

Under en månads tid ska hon nu hjälpa till i WHO:s expertgrupp som hjälper myndigheterna i arbetet.

Även om fågelinfluensan inte är någon ny sjukdom, så är utbrottet i Vietnam och Thailand ovanligt aggressivt.

Förutom de stora ekonomiska konsekvenserna för fågelnäringen i hela Sydostasien, så är den stora oron just risken för en större spridning bland människor.

– Man är rädd för att man ska kunna få ett virus som kan ändra sig och börja smitta från person till person, för det har man ju inte några belägg för än att det gör, säger Sofia Boqvist.

Det är det som är den stora risken för människor?

– Ja, det är därför WHO har engagerat sig så hårt där nere, säger Sofia Boqvist.

Tror du att det finns en risk att det skulle kunna sprida sig även till väst?

– Det hoppas man ju att det inte gör just på grund av de enorma insatserna som görs där, just nu finns det inget som tyder på det, men vad som händer längre fram kan jag inte veta något om, säger Sofia Boqvist.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".