Hans Karlsson kritisk till nya försäkringar via facket

Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson är kritisk till att flera fackförbund tecknar försäkringar som ger dem högre ersättning vid arbetslöshet och sjukfrånvaro än de annars skulle fått. Karlsson hotar med att de allmänna försäkringarna kan försämras om fackförbund på egenhand försöker skapa sin egen välfärd.

– Om vissa grupper med låg risk och hög lönebetalningsförmåga skaffar sig egna försäkringar kommer naturligtvis i något läge de som har hög risk för arbetslöshet eller sjukdom och kanske lägre lönebetalningsförmåga i ett sämre läge. Det är en enkel slutsats av en sådan utveckling, säger arbetsmarknadsministern Hans Karlsson.

Det var i onsdags som Ekot kunde berätta att flera fackförbund överväger att teckna kollektiva försäkringar för sina medlemmar som ger dem högre ersättning under längre tid då de är sjuka.

Finns hos Saco
Flera stora Saco-förbund med högavlönade medlemmar har redan liknande försäkringar vid arbetslöshet.

Försäkringarna ger i regel 80 procent av inkomsten upp till 50 000 kronor i 120 dagar. Men fackförbund med hög arbetslöshet har liten möjlghet att teckna såna försäkringar för premien skulle då bli för hög.

Påverkar vanliga försäkringar

Såväl TCO och LO var kritiska och nu hotar arbetsmarknadsministern med försämrade allmänna försäkringar.

– Dels är det en fråga för de olika fackförbunden att at ställning till. Slutsatsen av en sådan här utveckling ätr att vi riskerar dyrare gemensamma försäkringar för de som bäst behöver försäkringar och som har hög risk för olika saker som kan inträffa i form av arbetslöshet eller sjukdom, säger Hans Karlsson.

Men är det inte bra att de högavlönade tar hand om sin egen välfärd så slipper staten?

– Nej i ett solidariskt samhälle är alla med och betalar. Det sker en riskspridning i de stora gemensamma försökringar där de som har låg risk är med och betalar för dem som har en hög risk, säger Hans Karlsson.

Anna Ekström, som är ordförande i akademikerfacket SACO, poängterar att de som har tilläggsförsäkringar ändå är med och betalar till det gemensamma socialförsäkringssystemet.

De betalar dubbelt för att få den ersättning, som hon tycker är rimlig vid arbetslöshet och sjukdom.

Hon håller visserligen med Hans Karlsson om att de allmänna försäkringarna är hotade, men inte av de nya tilläggsförsäkringarna, utan av regeringens egen politik.


Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se
Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".