Statsministern vill se över sociallagstiftningen

Statsminister Göran Persson avfärdar kritiken mot att Sverige inför övergångsregler när tio nya medlemsländer går med i EU den första maj. I stället säger han att Sverige måste göra fler förändringar för att förhindra att de nya EU-medlemmarna utnyttjar svenska bidrag. Förutom övergångsregler vill Göran Persson också se över den sociala lagstiftningen.

–Vi kan behöva två år för att justera vår sociala lagstiftning, så att vi inte hamnar i ett läge där vi får problem med den sidan. Om Sverige ensam ska skicka signalen till Öst- och Centraleuropa att i alla andra länder finns det restriktioner, men inte här och sen vi dessutom har ett socialt förmånssystem, som är konstruerat så att bara man kommer hit och får tio timmars arbete, har man rätt att dra på de förmånerna. Jag tror att vi är naiva om vi inte ser varningsskylten, säger Göran Persson.

För att undvika att polacker eller ester som tar jobb här direkt får rätt till de svenska bidragssystemen ser nu regeringen över också sociallagstiftningen.

Enligt EU:s regler räcker det att arbeta tio timmar för att ha rätt till exempelvis barnbidrag.

Sociallagstiftningen ses över
Göran Persson säger till Ekot att det skulle ta alldeles för lång tid att ändra  tiotimmars-regeln. Därför behöver sociallagstiftningen ändras så att det blir svårare att få bidrag från första dagen.

Regeringen vill också skärpa arbetsrätten för att undvika för låga löner och införa övergångsregler, som kräver att den som arbetar här har ett arbete, som det går att leva på.

Det här kritiseras från både höger och vänster. På fredagen sa centerledaren Maud Olofsson att Göran Persson går främlingsfientlighetens ärenden när han varnar för att svenska bidrag kan utnyttjas.

Avvisar Olofssons kritik
Göran Persson säger att han är ansvarstagande, inte främlingsfientlig.

–Det är både fel och sorgligt att hon använder den tonen. Alla länder i nuvarande EU kommer på något sätt att införa övergångsregler. Frågan är om Sverige ensam ska låta bli att göra det. Vi kan få väldiga problem och de problemen måste vi lösa. Om centerpartiet inte vill vara med och göra det är det deras ak, säger statsminister Göran Persson.

Vad säger du till de som hör ”de kommer hit och lever på våra bidrag”. Vad skiljer Göran Persson från en Sverigedemokrat?

–Det är en väldig skillnad för det vi nu inte vill göra är att som enda land i EU ensamma öppna upp vår arbetsmarknad för de som vill börja handla med arbetstillstånd. Jag tror att de flesta som ser vad som skulle kunna bli konsekvenserna tänker ungefär som vi gör. Låt det se till att det inte inträffar, säger Göran Persson.


Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".