EU-parlamentarikern Marit Paulsen. Arkivfoto: Mark Earthy/PRB

Marit Paulsen: Ynkliga framsteg för djurskyddet i EU

Efter snart fem år som Europaparlamentariker avslutar Marit Paulsen under våren arbetet med den stora mängd EU-lagar om livsmedelssäkerhet, som hon har arbetat med. En hel del har förbättrats i EU när det gäller kontroll och säkerhet, tycker hon, men är samtidigt mycket besviken över att djurskyddet fortfarande är så dåligt i EU.

–Det är inte så att det går långsamt framåt för det rör sig överhuvud taget inte. Det är oerhört ynkligt det som är gjort hitintills, säger Marit Paulsen.

Trots många års debatter och en del nya EU-lagar fortsätter de långa djurtransporterna i EU bland annat eftersom kontrollen av lagarna inte fungerar. Och slaktdjuren behandlas på sina håll så dåligt att Marit Paulsen mår illa av att tänka på det.

–Det är så att jag bitvis förstår ungdomar som klipper upp nät och bär sig allmänt illa åt, säger hon.

Under snart fem år som EU-parlamentariker har Marit Paulsen aktivt medverkat till att en EU har fått en lång rad nya EU-lagar om bland annat förbud för inblandning av antibiotika i djurfoder, om livsmedelssäkerhet och kontroll av livsmedelsproduktionen.

Ministerrådet lagstiftar
Men när det gäller djurskydd och djurtransporter har EU-parlamentet ingen rätt att medverka i lagstiftningen. Där är det enbart rådet, det vill säga medlemsländernas ministrar, som är lagstiftare. Det tror Marit Paulsen är en förklaring till att det har hänt så litet.

–Ministerrådet, där det bara är ministrarna som har makten, är helt slutet. Vi vet inte vem som förbereder ärendena, vi vet inte vad de säger, vi har ingen insyn och det förekommer ingen utskottsbehandling. Vi vet ingenting!

”Ge parlamentet mer makt”
Mer makt till parlamentet skulle ge en öppnare debatt och bättre djurskyddslagar i EU. Det tror alltså Marit Paulsen, vilket faller väl in i folkpartiets EU-positiva politik.

Inställningen till EU-parlamentet är ju en slags vattendelare i svensk EU-debatt. Många EU-kritiker vill helst begränsa EU-parlamentets makt eftersom de anser att demokratin i EU ska utövas i de nationella parlamenten, i den svenska riksdagen.

Hoppas på nya EU-grundlagen
Men Marit Paulsen hoppas att framtidskonventets förslag till ny grundlag för EU blir verklighet. Där föreslås nämligen att EU-parlamentet ska få rätt till så kallat medbeslutande över jordbrukspolitiken.

–Då är det dags för revolution. Så det är skitviktigt! Se till att ni röstar för någon som kan och vill utnyttja de möjligheter som kommer att ges framöver, på djurskyddsomsrådet och konsumentområdet! Det är de stora frågorna för vår vardag, uppmanar Marit Paulsen, som dock inte själv ställer upp i EU-valet den 13 juni i år.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista