Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jurist stöder samernas äganderätt

Publicerat lördag 7 februari 2004 kl 12.29
På fredagen firades samernas nationaldag och Jokkmokks marknad pågår. Samtidigt pågår segdragna konflikter mellan samerna och det svenska samhället. I år startar ett tiotal rättsprocesser om vem som äger stora delar av fjällvärlden. Samerna får nu stöd av den förre sameombudsmannen Tomas Cramér, jurist med ett förflutet i Svea hovrätt.

Tomas Cramér ifrågasätter om staten överhuvudtaget äger en enda kvadratmeter av alla de nationalparker som ingår det stora Världsarvet Lapponia.

–Man kan inte inrätta en nationalpark om inte staten äger området, säger Tomas Cramér. Det måste ju ankomma på staten att bevisa att staten verkligen äger detta område. Staten har bevisbördan och den har staten aldrig fullgjort. I skattefjällsdomen 1981 säger Högsta domstolen att samerna inte har äganderätt i Jämtland, men att de mycket väl kan ha det längre norrut, säger han.

–Det är alltså en fråga som inte är löst, vem som äger de här fjällen som ju är samernas hjärtland inom det som nu heter Världsarvet Lapponia, säger Tomas Cramér.

Vad skulle det få för konsekvenser om äganderätten till Sveriges stora nordliga nationalparker ifrågasattes?

–Det blir ju så då att nationalparkerna inte har någon grund. Det var inte statens mark, det är obevisat att det var statens mark. Bevisbördan för att det skulle vara statens mark vilar på staten och då upphör nationalparkerna. De blir olagliga. Även Världsarvet Lapponia vilar på nationalparkerna juridiskt sett, och det är också då bara en dimma som upplöses, fortsätter Cramér.

Vad händer i stället?

–I stället kommer samerna tillbaka till samma rätt som de har i fjällen söder om Lapponia. Samernas intog ju dessa områden med äganderätt och under mycket lång tid kunde de bara nyttjas då för renskötsel. Nu har den tunga motoriserade turismen tillkommit och den är nu ute efter dessa aområden, men det är en ny sak, säger han. 

Områden med betydelse för hela mänskligheten
Det är de fyra stora natioinalparkerna Sarek, Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet, som ingår i det så kallade Världsarvet Lapponia.

Det bildades 1996 som ett reservat med stor betydelse för hela mänskligheten. För detta väldiga fjäll- och skogsopmråde har staten iklätt sig långtgående internationella åtaganden.

–Vi måste hitta fram till modeller där man kan samförvalta områden, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om de nu annalkande rättsprocesserna om vem som äger detta område. Det är det som är lösningen i framtiden. Vi måste undvika konflikt och hitta former för en samförvaltning och samverkan, säger jordbruksministern.

Ett antal ensklilda samer, vars långa släktled brukat och skattat för dessa marker i hundratals år, har en helt annan  uppfattning än jordbruksministern.

De har stämt staten i två länsrätter och flera liknande stämningar är på väg.

Få samer tror att staten fälls
Men eftersom få samer tror att svenska domstolar kommer att fälla staten i ett mål med så långtgående konsekvenser, pekar den förre sameombudsmannen Tomas Cramér på andra möjligheter.

–Man måste använda de möjligheter som finns och inte minst att gå till internationella domstolar i Genève och Strasbourg, säger han.

Christer Larsson
christer.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".