Elektrikerkonflikt påverkar vattenkraften

Den olösta elektrikerkonflikten har gjort att nästan 30 vattenkraftverk i landet helt eller delvis har stått stilla den gångna veckan.

Än så länge är det svårt att överblicka det totala produktionsbortfallet för kraftbolagen. Men klart är att det kommer drabba konsumenterna, menar Ulrika Egerlid Schotte, vd för Energiföretagens arbetsgivareförening.

– Det här slår på energipriset för både dig och mig och industrin. Och vi ser mycket allvarligt på det här och tycker att det är en mycket oansvarig konflikt, säger hon.

Totalt handlar det om ett 30-tal vattenkraftverk i landet som berörts än så länge.

Det som har hänt är att en del av vattnet som ska driva turbinen i verken, istället har fått släppas ut genom dammluckorna, eftersom de strejkande elektrikerna har vägrat att starta upp stationerna igen när de blivit stående av olika anledningar.

För Fortums del som äger runt hälften av dom berörda kraftstationerna så innebär det ett produktionsbortfall på omkring tre miljoner per dygn, ja den bedömning gör Bernt Wikström, ordförande i elektrikernas avdelning 16 vid Fortum i Värmland.

Totalt så är det nu mycket mer än vad de 2,6 procent som facket har begärt i löneökning skulle kosta, menar han.

– Produktionsbortfallet har hittills kostat betydligt mer än det vi begär i löneökningar. Jag tror att dom har spillt bort det dubbla redan. Det är syniskt på något vis tycker jag, säger Bernt Wikström.

Men att elpriset för konsumenterna skulle påverkas av de stillastående vattenkraftverken ser han bara som förhandlingspropaganda.

– För det här är en så liten del som står stilla för tillfället så det har ingen som helst på verkan på konsumentpriset.

Oavsett hur lång tid den här konflikten pågår menar du?

– Ja, allt är ju relativt. Skulle det pågå i åratal vilket ju är fullständigt absurt att tro då kommer det nog att bli en påverkan men i dagsläget och bra långt framöver påverkas inga konsumentpriser, säger Bernt Wikström.

Men Ulrika Egerlid Schotte på arbetsgivareföreningen håller inte med.

– Om vi spiller ut vattnet i älvarna så är man tvungen att starta upp annan energi och den energin är mycket dyrare om man ska elda med olja och kol och den är också mer miljöfarlig, säger hon.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista