Tyskt missnöje efter nödlånsbeslut

Grekland bad i dag officiellt om hjälp i form av stödlån från euroländerna och internationella valutafonden, IMF. Det kan handla om motsvarande ungefär 400 miljarder kronor, varav den största delen från euroländerna.

I Tyskland, som kommer att få betala den största delen av euroländernas stöd till Grekland, kommer omedelbart kritik mot den tyska regeringen.

– Det här är mycket explosivt. Det kan bli riktigt dyrt för Tyskland, säger Carsten Schneider från de tyska Socialdemokraterna.

Han tror att Tyskland som hittills fått låna pengar på den internationella marknaden till räntor på mellan tre och fyra procent i fortsättningen kommer att få betala betydligt högre räntor.

En annan oppositionsröst, De Gröna, tycker att regeringen inte ger hela bilden av ett tyskt åtagande. Partiet kräver att regeringen lägger fram en tilläggsbudget inför parlamentet.

En företrädare för regeringspartiet Liberalerna, Frank Schäffler, själv ledamot i förbundsdagen säger i en intervju i Bildzeitung att "Grekland kommer att bli en tunna utan botten för tyskarna".

Förbundskansler Angela Merkel försökte lugna i ett uttalande nu på eftermiddagen.

– Det handlar inte om pengar direkt från statshushållet, utan om garantier som staten ger för lån.

Lånen ska ges från den statliga investeringsbanken KfW.

Hon sa också att Grekland innan några pengar kan betalas ut måste komma överens med IMF och de samlade euroländerna om ett komplett grekiskt sparprogram.

Av de 30 miljarder euro som euroländerna nu ska ställa till Greklands förfogande under det här året så faller ungefär 8,5 miljard euro, alltså cirka 85 miljarder kronor, på Tyskland.

Det tyska finansministeriet förbereder nu den snabblagstiftning som ska göra statsstöd till Grekland möjligt. Redan nästa vecka ska ett lagförslag läggas fram för förbundsdagen. 

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista