Kina fortsätter uppgradera kärnvapen

Inför nya internationella samtal som snart ska hållas om icke-spridning av kärnvapen riktas allt fler blickar mot Kina. Kina fortsätter att uppgradera sina kärnvapen, men de ska bara användas i självförsvar, det bedyrades återigen i ett sällsynt uttalande i en av Kinas officiella tidningar nyligen.

Kina behöver en effektiv kärnvapenarsenal för att säkert avskräcka en beväpnad angripare, men vill undvika kapprustning. Det var budskapet i ett sällsynt uttalande från militärt håll i en kinesisk officiell tidning i veckan.

Artikeln är skriven av tidigare general i den kinesiska armén och publicerades i militärtidningen Liberation Army Daily.

Kina utförde sin första kärnprovsprängning 1964 och har sedan dess sagt att man har kärnvapen för självförsvar men inte kommer att anfalla först.

I samband med att den kinesiska militären just nu genomgår en upprustning och effektivisering drar landets kärnvapenstrategi till sig ny uppmärksamhet, främst från grannländerna Indien och Japan och från USA där nedrustningsmotståndare hävdar att Kina kan bli ett nytt hot.

Den amerikanska senaten förbereder sig för att rösta om en ny omgång av kärnvapennedrustning tillsammans med Ryssland, men osäkerheten kring Kinas kärnvapenstrategi har fått militära intressen i USA att tala mot nedrustning för att inte Kina en dag ska kunna utmana USA.

Jämfört med USA och Ryssland beräknas Kina ha en liten arsenal av kärnvapen. Förra året beräknades den till 186 kärnstridsspetsar i en beräkning från SIPRI, Stockholm International Peace Reserach Centre.

Enligt artikeln i Liberation Army Daily spelar ubåtar en viktig roll i Kinas kärnvapenstrategi. 

Kina bygger just nu en ny ubåtsmodell som kallas Jin och som klarar av att bära och avfyra kärnstridsspetsar till havs och har sin bas under den tropiska ön Hainan i Sydkinesiska havet.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista