EU-stöd kan bli flygbolagens räddning

På måndag väntas EU-kommissionen lägga fram ett förslag till stödprogram för de krisdrabbade flygbolagen. Den senaste tidens störningar i flygtrafiken på grund av askmoln från Island gör att många flygbolag nu har sådan brist på pengar att de är nära konkurs.

Uthålligheten är svag hos framförallt de små flygbolagen säger näringsminister Maud Olofsson.

– Det är en del som ligger väldigt nära och en av förklaringarna är att man har väldigt små marginaler som gör att det är många, framförallt regionalflyg, som riskerar att slås ut, säger hon.

Regeringen vill inte utlova direkt statligt stöd till de svenska flygbolagen. Den svenska transportstyrelsen har gett flygbolagen möjlighet att skjuta upp betalning av start- och landningsavgifter. Och dessutom har flygbolagen samma möjlighet att skjuta upp inbetalning av skatt och arbetsgivaravgifter i två månader som fordonsindustrin fick förra året.

Regeringen vill ha en gemensam EU-linje där samtliga EU-länder ska behandla sina krisdrabbade flygbolag likadant.

– Vad är det vi koordinerat kan göra så att de stora medlemsländerna inte går in och ger statsstöd till olika flygbolag utan att vi håller på statsstödsreglerna. Det gjorde jag och regeringen när det gällde fordonsindustrin och det kommer vi att göra också när det gäller flygindustrin, säger hon.

Enligt Maud Olofsson är det oklart vad EU-kommissionen kommer att föreslå. Men det är många länder som krävt gemensamma insatser för flygbranschen. Storbritanniens premiärminister har bland annat föreslagit att EU-pengar ska betalas ut till de krisdrabbade flygbolagen från till exempel EU:s solidaritetsfond.

Sverige föreslår bland annat lånegarantier, och gärna miljöfrämjande insatser som skapar miljövänligare transporter.

– Om man ska göra någonting så ska det helst vara framtidsinriktat, snabba på omställningen till ett mer miljövänligt flyg. Det vore ett bra uppdrag för Europa.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista