Frågeformulär ska få barn att berätta mer

Med hjälp av skolhälsovården skulle fler problem bland barn och ungdomar kunna upptäckas i tid. Det menar landstinget i Jönköpings län som nu tagit fram en gemensam metod för skolsköterskorna med frågeformulär och hälsoprofiler.

Hans Lingfors som är distriktsläkare och forskare vid landstinget i Jönköping är en av personerna bakom.

– Skolsköterskorna är ju till stor del ensamarbetare och har haft fullt upp med de här hälsosamtalen och har snickrat ihop egna modeller och inte haft den här strukturerna. Vi har gjort en inventering och hittat ungefär lika modeller som det finns skolsköterskor, säger han.

Alla barn och ungdomar träffar någon gång skolsköterskan, ett bra tillfälle att ta tag i problem innan de blir för stora. Men för den ensamma skolsköterskan kan det alltså vara svårt att hitta rätt.

Den nya strategi som nu införs i fyran, sjuan och gymnasiet i Jönköpings län ska göra det lättare att få barnen att själva berätta.

Det hoppas Marie Golsäter som själv är skolsköterska och numera doktorand vid Hälsohögskolan i Jönköping.

– Det kan vara barn som inte trivs i skolan, barn som har det jobbigt med kompisar, barn som är inaktiva och istället skulle behöva hitta aktiviteter där man rör på sig och det kan komma fram i ett sånt här samtal, säger hon.

Metoden bygger på en hälsokurva liknande de som används på en del vårdcentraler och företagshälsovård för att få en diskussion om livsstil och hälsofrågor. Eleverna får först svara på frågor om hur den senaste veckan sett ut, frågor som en elevpanel varit med och utformat.

Utifrån svaren görs en profil där olika områden som till exempel matvanor, sömn, alkohol och motion poängsätts och sen förs in i en kurva. Kurvan i sig ska sen vara en utgångspunkt för ett hälsosamtal med eleven.

– Vi tror att det finns en stor efterfrågan just efter verktyg som är baserade på barnens egna erfarenheter. Att det barnen vill ska komma upp och bli diskuterat. Det saknas i mycket sjukvård att vi inte har fått med barnens perspektiv, säger hon.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista