thailand

Lugn natt i oroligt Bangkok

I Thailands huvudstad Bangkok är stora delar av stadens affärsdistrikt fortfarande belägrat av tiotusentals regeringskritiska demonstranter, så kallade rödskjortor, trots det har natten varit lugn.

I går erbjöd rödskjortorna regeringen en månad på sig att upplösa parlamentet, och kampviljan är stor.

– Jag har varit med om att ockupera stadskärnan sedan den andra april och jag tänker vara kvar tills vi får igenom våra krav. Regeringen måste avgå. Om inte kommer det här att sluta illa för alla inblandande, säger Winai, en rödklädd man i 60-årsåldern som sitter och vilar i skuggan av ett igenbommat varuhus.

Winai är en av de regeringskritiska så kallade rödskjortor vars ockupation av Bangkoks centrala affärsdistrikt lett till flera sammandrabbningar med polis och militär med över 25 döda och närmare 1 000 skadade de senaste veckorna.

I går gav rödskjortorna regeringen en månad på sig att upplösa parlamentet och ytterligare två månader på sig att hålla nya parlamentsval. Detta är ett steg tillbaka från det idigare kravet på omedelbar upplösning av parlamentet.

Regeringen har sedan tidigare erbjudit rödskjortorna åtta månaders tidsfrist. Sen har förhandlingarna varit låsta. Nu på lördagsmorgonen har regeringen att ta ställning till detta nya erbjudande.

Helt klart är att premiärminister Abhisit Vejjajivas förhandlingsutrymme har minskat i takt med att våldet har ökat och hans möjligheter att gå segrande ur kampen blir allt färre.

För att ytterligare sätta tryck på den redan hårt prövade Abhisit, ska senare i dag regeringsvänliga demonstranter samlas för att kräva att han inte ger efter för rödskjortorna.

Samtidigt fortsätter stora militärstyrkor att bevaka Bangkoks finanskvarter, strax söder om rödskjortornas ockuperade område.

I vanliga fall är detta något av Bangkoks mest livliga och färgstarka kvarter, nu syns mest soldater, taggtråd och igenbommade butiker.

Michael Töpffer, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista