Foto:PRB/ Misha Japaridze

Jakt på attentatsmän i Moskva

I Moskva jagar polis och säkerhetstjänst fortfarande de som utförde fredagens attentat i tunnelbanan. Det finns ännu ingen som har tagit på sig skulden för dådet, som dödade  39 människor och skadade fler än 100.

Metrotågen i Moskva rullar som vanligt igen efter gårdagens attentat. En lördag är det färre resenärer, men de som åker är inte rädda.

–Nej, jag är inte rädd att åka, men vad ska vi göra. De är några få och vi är åtta miljoner. Alla våra myndigheter måste föra krig mot dem, visa dem att det inte är synd om dem, utan om oss vanliga enkla människor. Vi har inte gjort dem något ont och så gör de så mot oss, säger pensionären Irina och rynkar näsan så de stora rektangulära glasögonen hoppar.
 
Hennes åsikt om de andra, tjetjener och mörkhåriga människor från södra Ryssland, delas av allt fler.

Hatet mot de andra växer och på lördag visar en opinionsundersökning att 70 procent av Moskvaborna helt vill bannlysa kaukasier i huvudstaden.

Polis och säkerhetstjänst kritiseras för dålig beredskap. Ett attentat mot metron var inte oväntat.

Nio miljoner människor åker tunnelbana varje dag och det finns inga metalldetektorer vid ingångarna, som det numera finns både i kyrkor och teatrar i Moskva.

Idag skulle säkerheten skärpas, men vid en av centrumstationerna, som jag besökte, fanns bara den vanliga tanten, som kontrollerar om man har biljett eller inte. Hon ville inte prata om säkerheten alls.
Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista