Kritiserat kungabesök inlett i Brunei

Efter sex dagars statsbesök i Vietnam anlände på lördagen det svenska kungaparet till Brunei. Besöket har kritiserats i förväg eftersom det oljerika Brunei styrs som ett kungligt envälde av sultanen Hassanal Bolkiah, en av världens rikaste män. Men oljan tar slut och då står svenska företag redo för handel, sa kungen.

Det svenska kungaparet möttes med militärmusik och salut när de anlände från Ho Chi Minh-staden i  det kommunistiska Vietnam till den islamiska monarkin Brunei.

Sultanen Hassanal Bolkiah, som enväldigt styr det lilla landet, tog emot.

Vid välkomstceremonin cirkulerade karavaner av Rolls Royce och andra lyxbilar, en bråkdel av den jättelika bilpark som sultanen har.

Sultanen själv minister
Sultanen är själv premiärminister, försvarsminister och finansminister. En av hans bröder är utrikesminister och flera andra viktiga poster innehas av sultanens familjemedlemmar.

På kvällen höll sultanen bankett i palatset, som innehåller fyrahundra privata rum och gemak.

Palatset, byggt i ljus marmor, stod färdigt när Brunei blev helt  självständigt för tjugo år sedan efter att ha varit brittiskt protektorat sedan slutet av 1800-talet.

Guldstoft över äkta mattor
Sultanen, som länge betecknades som världens allra rikaste man men som numera passerats av bland andra Bill Gates, bjöd på sällan skådat överdåd i förgyllda salar i det stora palatset, där en del långa passager mera liknar flygplatshangarer.

Guldstoft låg utstrött på äkta mattor när kungen i vit amiralsuniform och drottning Silvia i en blyertsgrå aftonklänning med en briljantglänsande tiara på huvudet passerade in.

Besöket i Brunei har kritiserats i Sverige på grund av bristen på mänskliga rättigheter i landet, som bara har 350 000 invånare.

Lät som en handelsminister
Just detta bortser kungen ifrån. Det var han själv som tog initiativet till statsbesöket efter ett privatbesök hos sultanen för ett år sedan.
 
Banketten hölls i en jättelik sal, där ett stort antal tillresande svenska näringslivsföreträdare häpnade över guldglansen och de gnistrande kristallkronorna.

Kungen lät som en svensk handelsminister när han höll tal. Han erinrade om att den olja som skänker Brunei välstånd en gång tar slut och att svenska företagare då kan medverka till nödvändig omstrukturering av näringsliv och handel.

Lars Gunnar Erlandson, Bandar Seri Begawan i Brunei
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".