Olofsson skrämde företagare med Ohly

Småföretagarna har riktat kritik mot regeringen och näringsminister Maud Olofsson för att hon inte gjort tillräckligt för att underlätta för företagande i Sverige.

När Maud Olofsson i dag besökte Företagarförbundets stämma fick hon höra missnöjet på nytt.

– Jag röstade på Alliansen och jag röstade på dig, en charmerande kvinna som hade entusiasm. Jag trodde att jag skulle bli sedd och att det skulle bli lättare att driva mitt företag. Med all respekt Maud, jag känner mig lite blåst på konfekten.

Så sa Mats Eriksson, som är företagare i cateringbranschen.

Efter paneldebatten försökte Maud Olofsson förklara varför företagarna är besvikna.

– Jag tror att det fanns väldig höga förväntningar, både på Centerpartiet och på Alliansen, mycket högre förväntningar än vad de någonsin skulle ha på oppositionen. Och då är man otålig med att få igenom saker och ting. Jag märker att när jag får möjlighet att beskriva vad vi faktiskt gjort så säger man "har ni gjort allt detta? Det hade jag ingen aning om".

I sitt tal på Företagarförbundets stämma hotade Maud Olofsson med alternativet. Tidigare har de borgerliga tagit Norge som exempel och sagt att Lars Ohly kan bli finansminister. Men nu tror Maud Olofsson att vänsterpartiets ledare kan få ett annat jobb.

– Nu är det ett viktigt val. Ni kan få Lars Ohly som näringsminister. Ni skrattar men det är sant.

Inför det hotet måste även Företagarförbundet ta sitt ansvar, uppmanar Maud Olofsson.

– Ni måste fundera i valrörelsen vad ni tänker göra. Även om ni inte är nöjda, funder över åt vilket håll vi kommer att gå med Lars Ohly som näringsminister.

Anders Jonsson
anders.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista