Spanien

Åtalad domare får stöd i demonstrationer

I flera städer i Spanien demonstrerar i dag och i kväll hundratals människor till stöd för den spanske domaren Baltasar Garzon.

Garzon, som tidigare gjort sig internationellt känd efter att ha drivit ett mål mot Chiles ex-diktator Augusto Pinochet, har öppnat en utredning kring brott begångna under Francodiktaturen i Spanien.

Garzon vill att de människorättsbrott som begicks under Francotiden, och som hittills skyddats av en amnesti, ska utredas, och att de skyldiga som finns kvar i livet ska ställas inför rätta.

Men Garzon har nu själv åtalats för att genom att ha inlett utredningen om Francotiden, ha överträtt sina befogenheter. Han har också delgivits misstanke om mutbrott i samband med en föreläsningsserie i USA.

Dagens demonstrationer i bland annat Madrid, Valencia och Las Palmas på Kanarieöarna, riktar sig mot det demonstranterna kallar ett försök att under påtryckningar av Francotrogna högerkrafter, straffa Garzon för hans försök att gräva i Spaniens förflutna.

Bland demonstranterna fanns flera internationellt kända spanjorer, exempelvis regissören Pedro Almodovar.

Flera demonstrationer till stöd för Baltasar Garzon planeras i flera andra spanska städer, liksom i andra städer i Europa och Latinamerika.

I Madrid hölls även en motdemonstration arrangerad av den högerextrema gruppen Falange, som är en efterföljare till det parti som utgjorde den ideologiska basen för general Francos diktatur.

En ledande företrädare för människorättsgruppen Human Rights Watch, Lotte Leicht, beklagade i Bryssel i dag att Baltasar Garzon anklagas för oegentligehter när han försöker nå rättvisa för Francodiktaturens offer.

Leicht anklagade det nuvarande EU-ordförandelandet Spanien för dubbelmoral och hyckleri när man försöker stoppa utredningar av människorättsbrott i det egna landet.

– Baltasar Garzon har sökt rättvisa för offer för brott mot mänskliga rättigheter i andra länder, och nu straffas han när han försöker göra samma sak.

– Spaniens agerande undergräver EU:s trovärdighet och effektivitet när det gäller kampen mot allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

– Det kan till exempel skada Europas försök att söka rättvisa efter människorättsbrott i Darfur, Kongo-Kinshasa och Sri Lanka, sa Lotte Leicht vid Human Rights Watch.

Agneta Furvik
agneta.furvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista