Uppsala

Brister i internutredning om polisövervåld

Sveriges Radio Uppland kan i dag avslöja stora brister i utredningen kring ett misstänkt fall av polisövervåld i Uppsala. En ung man fick armen avbruten på flera ställen under ett polisingripande.

Flera vittnesuppgifter fanns men fallet lades ned och inga poliser åtalades. Så här berättar den man som skadades vid ingripandet, 21-årige Markus.

– En polis drar min arm raklång när jag ligger ned på magen. Och sedan sparkar han eller hoppar av min arm så att den bryts, berättar Markus.

Den här händelsen utspelar sig förra nyårsafton. Markus och hans kompisar blir utslängda från en krog i centrala Uppsala, och minst tio poliser är där för att omhänderta det berusade gänget.

För Markus som är känd av polisen sedan tidigare för bland annat ringa narkotikabrott, slutade kvällen på akuten med en vänsterarm som var bruten på minst två ställen. Men den internutredning som följde lades ned av åklagaren i brist på bevis och inga poliser åtalades.

Sveriges Radio Uppland har gått igenom hela den sekretessbelagda utredningen. Vår granskning visar att den innehåller flera allvarliga brister. Till exempel hölls aldrig något förhör överhuvudtaget med den utpekade polismannen.

Det som finns av hans version är ett två sidor långt PM som skrevs på nyårsnatten och där framkommer det ingenting om hur ingripandet utanför krogen gick till - ingenting heller om hur Markus arm gick av.

Inga förhör hölls heller med vakterna på krogen om deras iakttagelser. Och inte heller någon av de övriga cirka tio poliser som fanns på platsen har hörts i utredningen.

Ingrid Helmius är doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet. Hon tycker att utredningen är undermålig.

– Jag blir väldigt bekymrad. Om man inte ens förhör den polis som verkar ha varit den, eller åtminstone en av dem som varit med i det här långa händelseförloppet, så kan man ju undra om man ens vill ta reda på vad som egentligen har hänt. Det finns mycket kvar att undersöka, säger Ingrid Helmius.

Den nedlagda utredningen vi granskat innehåller en hel del saker som enligt flera experter vi pratat med stödjer Markus version. Rättsläkaren som undersökte Markus till exempel konstaterar att det är högst troligt att skadan skett efter direkt våld mot armen, och att armen kan ha gått av på det sätt som Markus berättat.

Dessutom finns tre olika förhör med vittnen som delvis stödjer Markus berättelse. Lars Willquist är den åklagare som ledde utredningen.

– Jag har gjort en bedömning av det här ärendet totalt sett. Det går inte att bevisa att han har blivit slagen av en polisman på det sätt som han beskriver, säger Lars Willquist.

- Tycker du att du försökt bevisa det?

- Ja, det tycker jag.

- På vilket sätt?

- Det framgår av utredningen. Det får du läsa själv.

- Men utan att ha förhört poliser eller vakter som kan ha funnits på platsen, inhämtat möjliga filmsekvenser från övervakningskameror och så vidare, tycker du att du har gjort en bra bedömning här?

- Ja.

- Men hur menar du då att det är noggrant utrett?

- Jag har gett dig ett svar. Nu får du ge dig, säger Lars Willquist, åklagaren som ledde fallet.

Markus i inslaget, heter egentligen något annat.

Alexander Gagliano, Sveriges Radio Uppland
alexander.gagliano@sr.se

Kina Pohjanen, Sveriges Radio Uppland 
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista