Katolska kyrkan

Nya uppgifter om övergrepp i Sverige

Den katolska kyrkan i Sverige kände redan 1990 till att det förekom sexuella övergrepp mot barn inom kyrkan. Det handlar om två flickor som är systrar, som utsattes för sexuella övergrepp av en katolsk präst på 1950- och 1960-talen.

En av systrarna kontaktade 1990 den förre katolske biskopen i Sverige, Hubertus Brandenburg, och berättade om övergreppen, skriver Dagens Nyheter.

Då pågick redan en utredning av misstankar om att den utpekade prästen, i strid med celibatlöftet, hade ett förhållande med flickornas mamma.

2003 ska en av de två systrarna ha kontaktat den nuvarande katolske biskopen, Anders Arborelius, och berättade om prästens förhållande med mamman, och vad han gjort mot flickorna.

Men uppgifterna ska ha lämnats utan åtgärd.

Prästen har fortsatt sitt arbete i katolska kyrkan i Sverige, men flera gånger sedan slutet av 1960-talet omplacerats till nya orter.

Kvinnan som kontaktade biskopen 2003 kontaktade även en svensk katolsk tidning, som dock inte gjorde något av hennes berättelse.

För några år sedan skickade kvinnan ett mejl om händelsen till kyrkan, men fick då svaret att hon borde vända sig till en terapeut.

Nu lovar dock katolska kyrkan i Sverige att utreda anklagelserna om sexövergrepp. Resultatet ska sedan överlämnas till Rom, vilket kan komma att leda till att prästen skiljs från prästämbetet.

DN har varit i kontakt med den utpekade prästen som inte vill kommentera uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista