thailand

Ingen snabb lösning på bråken i Bangkok

I Thailand fortsätter de politiska bråken och massdemonstrationer som lamslagit viktiga delar av huvudstaden Bangkok. Premiärminister Abhisit Vejjajiva framträdde i morse i tv, men utan att presentera någon lösning på konflikten.

För de som hade förväntningar på att premiärministern i sitt tv-framträdande skulle presentera en lösning för att få slut på de politiska bråken i landet, blev nog många besvikna.

Abhisit upprepade vad han sagt tidigare, att han inte kommer att gå de regeringskritiska så kallade rödskjortorna till mötes och upplösa parlamentet inom en månad.

– Det skulle inte lösa någonting, sade Abhsit och menade att de politiska problemen är oerhört komplexa och att man först måste skapa goda förutsättningar för att hålla val innan parlamentet upplöses.

Det faktum att premiärminister Abhisit framträdde i det förinspelade tv-programmet tillsammans med den mäktige arméchefen General Anupong kom av vissa att tolkas som att armén sluter upp bakom premiärministern, av andra att premiärministern helt sitter i knät på armén, som är en verklig maktfaktor i landet.

Men bara ett par minuter in programmet bröts plötsligt tv-sändningen och rutan blev svart. Efter ett uppehåll på flera minuter var sändningen tillbaka och det förinspelade programmet började om från början. Varför tv-sändningen bröts, och vilka som låg bakom, har inte framkommit, men regeringen säger att man undersöker saken.

Att rödskjortorna har sympatisörer överallt i samhället som är beredda att störa för att få bort premiärminister Abhisit och hans regering från makten, framkom också i natt då rödskjortor i nordöstra Thailand stoppade närmare 180 polismän som kommenderats till Bangkok från att resa, genom att skära sönder däcken på alla deras fordon.

Och tidigare i veckan lyckades rödskjortor stoppa ett tåg med militär utrustning från att åka mot Bangkok. Först efter garantier från militären att tågen var på väg mot södra Thailand, släpptes det igenom.

Michael Töpffer, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista