Läget stabilt för granatskadad soldat

Läget för den 25-årige soldat som fick tioprocentiga brännskador av en antänd rökhandgranat vid en övning på Utö är fortsatt stabilt enligt Försvarsmakten.

Frågan är hur en handgranat som sitter på utrustningen kan utlösas. Anders Emanuelsson är chef för Försvarsmaktens säkerhetsinspektion.

– Det är en väldigt bra fråga. Det måste självklart utredas ordentligt det där. Vad jag vet har vi inte haft någon motsvarande olycka tidigare.

Så det här har aldrig hänt förut?

– En gång för ett antal år sedan hade vi en övningshandgranat som detonerade i en fick och då vet vi att det var handhavandefel, man hade inte kontrollerat den ordentligt. I det här fallet måste det utredas jättenoga.

Soldaten tränade för att åka med den svenska utlandsstyrkan FS 19 till Afghanistan och där behövs rökhandgranater.

– Det är en fosforhandgranat som med väldigt snabb hastighet exploderar och får en rök som skyddar soldaterna från att någon ska se dem. Och det är en väldigt viktig del när man blir påskjuten, att snabbt kunna få skydd.

Anders Jonsson
anders.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista