Sexköpare får låga böter

"Tar för lång tid att kontrollera lönerna"

Många som straffas för sexköp får för låga böter. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort. Trots att böterna ska spegla inkomsterna så gör de inte det, utan sätts för lågt.

Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, är kritisk.

– Det är ju väldigt viktigt att ett sådant här system fungerar på ett sätt som människor uppfattar som rättvist och rättssäkert.

Kaliber har granskat sammanlagt 186 fall där sexköpare fått sitt straff bestämt direkt av en åklagare genom ett så kallat strafföreläggande, något som är vanligt vid sexköp.

Samtliga har fått dagsböter, men mer än hälften – 96 personer – har fått en för låg bot. Dagsböterna speglar inte vad sexköparna tjänat.

Många av sexköparna har höga inkomster och därmed blir det i slutänden stora summor de sluppit betala.

När ett justitieråd i Högsta domstolen, Leif Thorsson, 2005 erkände och fick ett strafföreläggande för sexköp fick han böterna nedsatta med drygt 7 000 kronor.

Dåvarande kommunalrådet i Huddinge, Åke Blomqvist, betalade i höstas lägsta tänkbara bot för försök till köp av sex, 30 gånger 50 kronor eller totalt 1 500 kronor. Han borde ha betalat mer än 15 000.

Åklagarna i de här två fallen vill inte kommentera ärendena, men Kalibers granskning visar att det i Åke Blomqvists fall saknades underlag för vad han tjänade i förundersökningen.

I ett annat ärende från Stockholm har en man som i förundersökningen uppgett att han tjänade runt 400 000 kronor, ändå fått betala lägsta tänkbara bot per dag, 50 kronor.

Birgitta Tholander Werne, vice chefsåklagare vid Citys åklagarkammare i Stockholm var den som hade det fallet, men vill inte kommentera det eftersom hon inte minns det.

Men hon har en förklaring till varför det ofta kan bli fel.

– Att personerna har lämnat fel uppgifter till polisen.

Det går att kontrollera vad en person har för inkomst hos Skatteverket, men det gör normalt inte åklagarna. Det saknas resurser, säger Birgitta Tholander Werne.

– Vi har inte de rutinerna. Det skulle ta väldigt mycket tid.

Matilda Uusijärvi, Kaliber
matilda.uusijarvi@sr.se

Maria Blomquist, Kaliber
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista