"Valet i Burma leder inte till demokrati"

Burmas val senare i år, de första valen på 20 år, leder inte till demokrati, även om en del av militärjuntans generaler byter uniformen mot kostymer. Det säger demokratirörelsens Aung Moe Zaw.

Aung Moe Zaw, en av demokratirörelsens främsta internationella företrädare, är på besök i Sverige för att varna politiker och andra för att låta lura sig.

– De burmesiska generalerna, vars skrockfullhet gör 10/10 2010 till sannolik valdag, försöker utmåla valet som ett steg på vägen mot demokrati efter 48 års militärdiktatur. Men låt inte lura er, säger Aung Moe Zaw.

– Valet leder ingenstans, det kan bara ge juntan en falsk legitimitet.

Demokratirörelsen kom efter viss intern debatt till beslutet att bojkotta valet, vilket gör dess olika partier olagliga vid registreringens deadline den 6 maj.

Debatten krävdes därför att det som kommer att ske – införande av president, tvåkammarparlament, 14 regionala regeringar och parlament, med mera – är den mest omfattande omstöpningen av Burmas politiska struktur på en generation.

Omstöpningen antas av tankesmedjor som International Crisis Group, trots allt, kunna erbjuda en möjlighet för också demokratirörelsen att påverka landets framtida vägval.

Det är antaganden som demokratirörelsens företrädare befarar kan få gehör hos västvärldens politiker.

– Vi hör antydningar att de tror att det är ett steg i rätt riktning. Men det är inte sant, säger Aung Moe Zaw.

Såväl USA som Storbritannien har deklarerat att demokratirörelsens fängslade ledare Aung San Suu Kyis frigivning och deltagande med sitt parti är förutsättningen för ett legitimt val.

Australien går ett steg längre, och vill att militärjuntan ska dras inför brottmålsdomstolen i Haag för brott mot mänskligheten.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista