Höjning av inkomsttak kan bli het valfråga

Mer än hälften av de som jobbar heltid hamnar över inkomsttaket i sjukförsäkringen i år och mer än en tredjedel av alla som arbetar. De får därmed inte 80 procent av lönen när de är sjuka. Det visar Statistiska centralbyråns statistik.

Därför vill Socialdemokraternas Mona Sahlin höja inkomsttaket i sjukförsäkringen.

– Antingen är det här försäkringar som är anständiga och där många löntagare också har ett anständigt skydd. Eller också blir det alltmer en miniförsäkring som inte hjälper människor tillbaka till arbetslivet.

Är det lika angeläget att höja taket i sjukförsäkringen som i a-kassan?

– Jag tycker att det är angeläget med takhöjningen i båda de systemen. Vi kommer att presentera här ganska snart hur vi bedömer möjligheterna att gå fram nu inför valet tillsammans de rödgröna på detta område.

Takhöjningen kan bli en het valfråga. De borgerliga är inte lika angelägna. Så här sa finansminister Anders Borg i Ekots Lördagsintervju för två veckor sedan.

– Jag ser inte i dag att vi har något behov att göra några stora förändringar i systemet. Skulle jag ha ett antal miljarder då skulle jag hellre spendera dem på kunskap i förskolan eller på att förbättra kvaliteten i sjukvården än att lägga dem på en höjd sjukförsäkring.

Statistiska centralbyråns undersökning av hushållens ekonomi visar att andelen av befolkningen som har inkomster över taket stadigt ökar. Förklaringen är stigande reallöner, alltså att inkomsterna ökar mer än inflationen.

I takt med att den offentliga försäkringen urholkas tar fler och fler privata sjukförsäkringar. Idag har mer än en halv miljon svenskar tecknat sådana. Men nu vill alltså Mona Sahlin försöka stoppa urholkningen av den offentliga försäkringen och hon är övertygad om att de rödgröna kan bli överens.

– Vi ska regera tillsammans om vi vinner valet så självklart så kommer vi att komma överens om hur vi ser på både a-kassan och sjukförsäkringen.

Ingår det en höjning av taket i sjukförsäkringen då?

– Vi presenterar ju våra förslag om några veckor.

Du kan inte lova nu att det blir en höjning av taket?

– Nej, vi lämnar ju besked om några veckor så det får anstå till dess.

Anders Jonsson
anders.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista