Strejken växer

Pappers säger nej till medlarnas bud

Uppdaterad: 17:30
Det blir en utökad strejk inom pappersindustrin efter att facket i eftermiddags sa nej till medlarnas bud. Ytterligare sju pappersbruk tas ut i strejk i morgon.

– Bruken håller på att släcka ner. Förhandlingarna är avbrutna för att Pappers har sagt nej till de opartiska ordförandenas bud säger Marie S Arwidson, som är vd för den andra parten, Skogsindustrierna.

Var ligger stridsfrågan i dag?

– Vi ser att vi har gått dem till mötes. Bemanningsfrågan, pensionsavräkning, låglönesatsning. Så det är väl så att de vill ha väldigt mycket mer än vad alla andra har fått i hela industrin.

Varför kan inte ni gå dem till mötes?

– Våra medlemsföretag säger att i vår bransch är det väldigt olika. En del företag går bra, en del företag går bra, en del företag går dåligt. Hade man också sett till att man kunde ha mer lokal löneutveckling, då hade det varit lättare. Nu ska alla ha lika mycket. Det fungerar inte i dagsläget.

I och med att Pappers har sagt nej till medlarna, de opartiska ordförandena Opo, innebär det att ytterligare sex pappersbruk tas ut i strejk från och med i morgon måndag.

Dessutom tas ytterligare ett bruk ut, som fackförbundet anser har brutit mot den övertidsblockad som ligger.

Det handlar om sammanlagt drygt 2 800 pappersanställda på Smurfit-Kappa i Piteå, SCA Obbola utanför Umeå, Korsnäs i Frövi, Stora Enso i Fors, Billeruds Gruvöns bruk utanför Karlstad, Södra i Mönsterås samt Waggeryd Cell i Vaggeryd.

Arbetsgivarorganisationen Skogsindustriernas vd uppger att strejken hittills kostat i förlorade exportintäkter uppemot en halv miljard kronor.

När nu ytterligare sju bruk tas ut kommer det att innebära en eskalering till ungefär 100 miljoner kronor om dagen.

Pappers krav är bland annat att få en ökat låglönepott för de som har de lägsta lönerna och att förbättra villkoren när det gäller inhyrning av arbetskraft från bemanningsbolag, säger Jan Henrik Sandberg, förbundsordförande för Pappers.

– Det saknades en tydlig satsning på de lägst avlönade arbetarna. Det fanns lite extrapengar till dem men vi behöver ha en tydlig markering att vi ska utjämna löneskillnaderna.

Vad tror du om förutsättningarna?

– Det måste ju bli ett avtal. Vi har en konflikt på gång som kostar branschen mycket pengar.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista