Finansministrar sätter press på Grekland

Både den tyska och den franska finansministern lovar i söndagsintervjuer att de kommer att ställa hårda krav på Grekland om någon hjälp ska betalas ut.

För dem handlar det nu om att lugna de egna skattebetalarna.

De bägge finansministrarna verkar nästan ha stämt av med varandra vilket budskap de ska kommunicera till offentligheten i sina respektive länder i dag.

I en intervju i Bild am Sonntag säger den tyske finansministern Wolfgang Schäuble att hårda grekiska besparingar är en "ovillkorlig förutsättning" för att EU och Tyskland ska godkänna finansiell hjälp till Grekland.

Och hans franska kollega Christine Lagarde säger till tidningen Journal du Dimanche: Grekland ska få den hjälp som krävs. Men om de inte betalar tillbaka som avtalat, "då tänker vi omedelbart trampa på bromsen".

Tillsammans kommer Tyskland och Frankrike att få stå för ungefär hälften av euroländernas stöd till Grekland.

Wolfgang Schäuble upprepar att några tyska skattepengar inte ska betalas till Grekland. Den tyska regeringens plan är istället den statliga banken KFW ska låna ut pengar till Grekland, och att statens roll blir att garantera lånen, som borgensman.

Och Schäuble förklarar i söndagsintervjun att han tror på grekernas betalningsförmåga.

Han säger också att tyska pengar till Grekland först kräver ett beslut i det europeiska rådet och sedan i det tyska parlamentet.

Där börjar förhandlingar om en snabblagstiftning redan den här veckan.

Många tyska röster, också inom regeringspartierna, kritiserar planerna på krediter till Grekland. Det bästa vore om Grekland frivilligt lämnar euron, är en vanlig uppfattning.

En tidigare vicedirektör i Internationella valutafonden, IMF, Anne Krüger intervjuas i tidningen Welt i dag. Hon säger att Greklands skulder bör förhandlas om, ungefär som sker i ett konkursbo.

En sådan här omfördelning av skulderna bör ske innan några hjälppengar betalas ut, enligt Krüger.

Det skulle då betyda att många av dem som spekulerat i grekiska statspapper kommer att få skriva av sina fordringar, och att de inte kan räkna med någon utdelning på sina spekulationer.

En beräkning cirkulerar i tyska medier som går ut på att tyska staten rentav skulle tjäna pengar på lånen till Grekland.

Den statliga banken KFW lånar på marknaden upp det som sedan ska lånas ut till grekerna. KFW får låna till en ränta på tre, fyra procent.

Om sedan grekernas ränta på lånen från KFW sätts till fem procent, ja då stannar en vinst på några hundra miljoner kronor i Tyskland.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista