Kan ljuga sig till lägre böter

Den som döms till dagsböter eller får ett beslut om dagsböter utfärdat direkt av åklagare kan ljuga sig till ett lägre straff. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

Varken åklagare eller domstolar har som rutin att kontrollera de uppgifter om inkomst som den misstänkte lämnar, och det är ett problem att han eller hon därmed kan komma undan med en lögn, säger riksåklagare Anders Perklev.

– Det är en brist i det nuvarande systemet. Jag tror att det nuvarande systemet är föråldrat och behöver ses över, säger han.

Kaliber har granskat flera hundra domar och så kallade strafförelägganden, det vill säga beslut direkt av åklagare, där personer fått dagsböter.

Det är ett straff som ska spegla vilken inkomst den dömde har, men granskningen visar att det ofta blir fel och ungefär en fjärdedel har fått för låga böter.

En särskild kartläggning av 186 strafförelägganden som gäller sexköp visar att där var det ännu högre andel, drygt hälften, som fått för låga böter.

Socialdemokraten Inger Segelström, som var med och införde sexköpslagen, är mycket kritisk.

– Är det så att personer, i det här fallet då oftast män, har en hög inkomst, då kommer de undan. Inte nog med att de har brutit mot lagen, men de kommer också undan med att betala mindre än kanske en med en låg inkomst gör och det är inte acceptabelt i Sverige som är ett rättssamhälle, säger hon.

Orsakerna till att det blir fel är flera, det kan vara att den misstänkte själv ljugit om sin inkomst eller att domare och åklagare väljer att jämka, det vill säga sätter ner boten för att de tycker att slutresultatet blir för hårt.

Det kan också bero på att det saknas inkomstuppgift från polisen och då bör åklagaren begära en komplettering, säger Anders Perklev.

Han tycker att systemet med dagsböter behöver göras enklare.

– Man ska ju komma ihåg att vi har väldigt många strafförelägganden, förra året hade vi 55 000 och det här innebär att vi har en masshantering. Vi har ett krav på oss i åklagarväsendet att vara effektiva och det innebär att vi inte kan lägga så hemskt mycket tid på varje ärende.

Maria Blomquist, Kaliber
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista