Bangkok

Rödskjortorna byter färg på kläder

I Thailand förbereder sig nu de regeringskritiska demonstranterna, de så kallade rödskjortorna, på att militären ska försöka skingra dem.

För att göra det svårare för militären har rödskjortorna beordats att göra sig av med sina karakteristiskt röda kläder.

En rödskjorta med megafon försöker hålla ordning vid en klädutdelning. De regeringskritiska demonstranterna får nu nya skjortor – men inte röda.

– Våra ledare har sagt åt oss att inte längre bära röda skjortor, säger Eedi.

Jag frågar om hon kan tänka sig bära en gul eller skär i stället.

Absolut inte, säger hon. För det är motståndarnas färger, de som stödjer regeringen. Den som rödskjortorna anklagar för att vara odemokratisk.

En annan rödskjorta, Piasit, säger att han tagit av sig rödskjortan för att inte få problem i militärens allt striktare vägspärrar runt om i Bangkok.

Men i mitt hjärta förblir jag röd, säger han.

Inne i zonen som rödskjortorna ockuperat, ungefär 3 kvadratkilometer i centrum, förbereder sig många av de tusentals rödskjortorna här på strid.

De tror att militär och polis kommer att försöka skingra dem när som helst.

Regeringen säger att rödskjortor ute i landet lyckats stoppa en del polisförband på väg till Bangkok, bland annat genom att skära sönder deras däck.

Regerinsvänner anklagar rödskjortorna för att vara emot monarkin, något de förnekar. Regeringen säger att rödskjortorna infiltrerats av terrorister och arméchefen medgav i dag för första gången att en del militärer, däribland två generaler, står på rödskjortornas sida.

Premiärminister Abhisit Vejjajiva sa i morse att regeringens tålamod snart är slut. Han vägrar gå med på rödskjortornas krav att inom en månad upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Regeringen har erbjudit upplösning av parlamentet i december.

Skillanden kan tyckas som inte så stor, men en del tror att striden nu mycket handlar om vem som sitter i regeringsställning i september/oktober, när militären planenligt ska få en ny ledning.

Rojalistiska generaler sägs vara fast beslutna att se till att den nuvarande, militärvänliga regeringen styr och ansvarar för utnämningarna då, och inte en som står nära rödskjortorna.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista