Rättspsykiatrisk vård avgör om det fängelse eller vård

Flera uppmärksammade rättsfall hamnar hos Rättsmedicinalverket, som genomför de Rättspsykiatriska utredningar som domstolarna beslutar om. Det gäller till exempel nu senast den 26-åriga kvinna som har erkänt dåden i Knutby och även Mijailo Mijailovic, som erkänt att han dödat Anna Lindh.

Utredning skillnaden mellan vård och fängelse
Både den 26-åriga kvinna som erkänt dåden i Knutby och Mijailo Mijailovic, som erkänt att han dödat Anna Lindh, ska genomgå rättspsykiatriska utredningar vid Rättsmedicinalverket. Undersökningarna innebär att personerna följs in i minsta detalj, berättar Fredrik Hedén, överläkare och rättspsykiatriker.

– Man observerar hur de umgås med personalen, hur de umgås med andra intagna, hur de uppträder i kontakter med varandra till exempel. Man ser hur de klarar sig ute på arbetsterapin. Det brukar vara aktiviteter i form av spel och annat, där man ser hur de umgås med varandra, berättar han.

Varje år görs cirka 600 rättspsykiatriska undersökningar, många av dem vid Rättsmedicinalverket som ligger vid Huddinge sjukhus i Stockholm. Lokalerna är försedda med lås och koder, det är varken lätt att ta sig in eller ut.

Team bedömer allt
Här ska så mycket som möjligt om den aktuella personen komma fram.

Ett team med bland andra läkare, psykologer och kuratorer går igenom allt ifrån eventuella domar och handlingar till familjesituation, eventuellt missbruk och medicinering. Medicinerna minskas också radikalt.

Minnesstörningar
En del kriminella hävdar att de inte minns något av det de anklagas för. Ibland kan det förklaras med mycket alkohol, vissa droger eller om gärningen blivit något av ett trauma för gärningsmannen, säger Fredrik Hedén.

– Vissa typer av gärningar kan man jämföra med en väldigt kraftig känslomässig påverkan, alltså att själva brottet innebär en traumatisk situation även för förövaren. Då kan man också tänka sig minnesstörningar av samma typ som man ser vid exempelvis personer som har blivit torterade eller har varit med om krigshandlingar, säger han.

– Sedan finns det också fall då man i första hand tänker sig att minnesluckan inte är äkta utan att det har att göra med andra saker att man uppger att det är så, fortsätter Fredrik Hedén.

När det gäller andra saker som de här personerna kan försöka bluffa om. Vad har ni för möjligheter att avslöja det?

– Man får alltid sätta en persons uppgifter i relation till vad som framgår av vad andra säger och hur man har klarat sig tidigare i livet och hur gärningen påstås ha gått till. Man får alltid försöka bedöma om det som sägs stämmer med hur allting annat verkar vara, säger Fredrik Hedén.

En rättspsykiatrisk utredning kan vara skillnaden mellan fängelse eller vård.

Fängelse för den som är tillräcklig frisk, vård för den som är tillräckligt sjuk. Det gäller till exempel Mijailo Mijailovic, som tingsrätten anser är skyldig till Anna Lindhs död, men där påföljden inte är klar.

Viktig debatt
Fredrik Hedén på Rättsmedicinalverket kan inte uttala sig om något av de aktuella fallen, men tycker att en del av debatten har varit viktig. Till exempel om personer som använder anti-psykotiska mediciner som inte tvångsvårdas och som på egen hand slutar med läkemedlen och därefter begår brott.

– Jag tror att önskemålet från många som arbetar med de här frågorna rent praktiskt är att det skulle finnas någon typ av tvångsmöjligheter även efter utskrivning, just när det gäller anti-psykotiska mediciner. Det är en grupp som antagligen inte är så stor till antalet, men just att det här händer gång på gång med en och samma person gör det till ett stort problem, säger Fredrik Hedén, rättspsykiatriker och överläkare på Rättsmedicinalverket.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".