Ungerska valet

Fidesz får stor majoritet i parlamentet

Klockan 17 stängde vallokalerna i Ungern. Den andra valomgången i parlamentsvalet kommer att innebära regeringsskifte och det högerinriktade Fidesz kommer tillbaka till makten. Fidesz har när 88 procent av rösterna är räknade två tredjedelsmajoritet i parlamentet.

Melinda Velig Kosma har med hjälp av sina två små barn lagt sin röst i vallokalen i distrikt 16 i Budapests södra utkant. Men att fråga vem hon röstat för är förbjudet inne i vallokalen upplyser en av valförrättarna.

Det ungerska valsystemet är så komplicerat att inte ens experter riktigt kan förklara. Men i dagens andra omgång är det personval i distrikt där ingen kandidat nått över 50 procent av rösterna.

I nummer 16, ett område av låga flerfamiljshus, är de tre kandidater. Socialistpartiet, högerinriktade Fidesz och det gröna partiet med namnet "Politiken kan bli annorlunda", ett parti som överraskande fick plats i parlamentet redan i första omgången.

Den stora frågan i dag är om segerpartiet Fidesz, som efter första omgången tog nära 53 procent av rösterna nu kommer att få två tredjedelar av platserna i parlamentet.

Då kan partiet genomföra grundlagsändringar och få stort inflytande vid utnämningar, till exempel vem som ska bli president till hösten.

Och kommer Jobbik, extremnationalisterna, att öka mer än de dryga 16 procent partiet tog i första omgången? I valdistrikt 16, liksom i stort i Budapest, lyckades Jobbik sämre än ute på landsbygden med sin extremnationalistiska retorik.

För småbarnsmamman Melinda var valet självklart.

– För Fidesz, det kommer bli bättre på alla sätt med dem, sa hon.

Maria Persson Löfgren, Budapest
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista