Världsbanken

Snabbväxande ekonomier får mer makt

Uppdaterad: 20:55
Världsbanken beslutade vid sitt möte i Washington idag att ändra röstfördelningen bland sina medlemmar. Nu ska utvecklingsländerna få mer inflytande.

Världsbanken anpassar sig efter en ny ekonomisk världsordning. Nya snabbväxande ekonomier som Kina, Brasilien och Indien får mer att säga till om genom den nya röstfördelningen.

Drygt tre procent av rösträtterna skiftas, och det innebär att etablerade stormakter som EU, USA och Japan får lämna ifrån sig en del makt som istället flyttas till utvecklingsländer och nya ekonomiska jättar.

Mest dramatisk är förändringen för Kina som får kraftigt ökad röststyrka. Kina går förbi samtliga europeiska länder och seglar upp som nummer tre bland Världsbankens 186 medlemsländer.

Topplaceringen i Världsbanken, nummer ett, med störst inflytande innehas fortfarande av USA, även om amerikanernas röststyrka alltså krymper något, och Japan får behålla andraplatsen.

Beslutet innebär en ny ekonomisk maktbalans inom Världsbanken. En liknande utveckling har ju också skett i den så kallade G8-gruppen för världens största ekonomier, som ersatts av den utökade G20-gruppen när bland andra Kina, Brasilien och Indien också bjudits in till förhandlingsbordet.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista