Riksdagskommitten: Lägg ner EU-nämnden

Riksdagskommittén föreslår att EU-nämnden läggs ner. Det är en av de åtgärder kommittén föreslår för att bredda och fördjupa riksdagens arbete med EU-frågor och engagera fler riksdagsledamöter i förberedelserna av de svenska positionerna i EU.

– Det finns ingen förberedande debatt som vanliga svenskar och kanske även en del av ledamöterna i kammaren ser och hör, säger riksdagskommitténs ordförande Per Westerberg (m), som också är vice talman i riksdagen.

Vilket ansvar har riksdagen för att det är så här?

– Det finns ett ansvar att utvärdera förhållandena och det är det vi gör nu, säger han.

Kommittén som leds av Per Westerberg föreslår två alternativ för att bredda och förbättra riksdagens EU-arbete.

Utskotten ska behandla lagförslag
I båda alternativen föreslås att fackutskotten i riksdagen ska dras in i EU-arbetet på ett tidigare stadium än idag.

När EU-kommissionen presenterar så kallade grön- och vitböcker, som är ett slags förberedande lagförslag, ska riksdagens utskott behandla dem och ge sina synpunkter.

I ett av alternativen förslås dessutom att EU-nämnden läggs ner och att fackutskotten tar över det samråd som EU-nämnden idag gör på fredagar med regeringens ministrar, innan de åker på ministerrådsmöte i Bryssel.

Många kritiska till EU-nämnden
Det är då den svenska positionen i EU bestäms. Det är alltså en helt central uppgift som EU-nämnden har idag när den kontrollerar vad ministrarna har för sig i Bryssel.

Men många är kritiska till EU-nämnden. Miljöpartiet och centerparitet vill lägga ner den och även om de andra partierna ännu inte har tagit ställning i frågan finns det en utbredd kritik mot EU-nämnden i alla partier. Kritikerna hävdar att EU-nämnden att enbart en liten, begränsad krets idag dras in i EU-arbetet.

Stockholmsfixerad politik
Att nästan alla i EU-nämnden är stockholmare gör inte saken bättre.

– Jag känner igen kritiken till viss del. Det ligger i sakens natur att ska du vara på ett EU-nämndssammanträde på kanske ett par timmar en fredag i mitten av juli, så kanske det är lite naturligare att de som finns i regionen runt Stockholm har lätt att närvara och gärna gör det, till skillnad för de som ska resa väldigt långt och kanske avbryta semestrar och liknande, säger Per Westerberg.

Så EU-politiken har blivit Stockholmsfixerad med EU-nämnden?

– Jag tror att all rikspolitik, även riksdagens arbete, har tvingats leva med det problemet. Det är alltid lite lättare att leva nära arbetsplatsen, riksdagen, än att kanske ha 50 eller 100 mil till den, säger han.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".