Brott mot besöksförbud bestraffas sällan

Lagen om besöksförbud fungerar inte i praktiken. Knappt hälften av överträdelserna leder till straff visar färska siffror. Många bryter mot förbudet att ta kontakt med sin före detta partner.

– Kvinnorna känner efter ett tag att den blir ganska tandlös. För de upplever att de ringer in, gång, på gång, på gång och anmäler överträdelser av besöksförbudet från den här gärningsmannen, och att ingenting händer, säger Gerd Holmgren, enhetschef för Kriscentrum för kvinnor i Trollhättan.

Förra året anmäldes drygt 4 300 överträdelser av besöksförbud. Men lagen, som innebär att den som får förbud inte får besöka, kontakta eller följa efter den som skyddas, fungerar dåligt.

Bara hälften av anmälningarna leder till straff, visar siffror från åklagarmyndigheten som Ekot tagit del av. Lagen tillåter fängelse i upp till ett år. Men det är ett ovanligt straff. Mats Sjösten är chefsrådman på Göteborgs tingsrätt.

– Det är ju den omständigheten att oftast så förekommer överträdelse av besöksförbudet tillsammans med ett antal andra brott där de andra brotten är mycket allvarligare. Och då bestäms en gemensam påföljd för alla brott som är uppe i den rättegången, säger Mats Sjösten.

Det är också svårt att bevisa överträdelserna mot besöksförbudet. Dessutom finns undantag. Att till exempel att ringa och gratulera på födelsedagen, kan anses som ringa, och är då inte straffbart.

En ny lag förbereds, stalkningslagen, där besöksförbud ska ingå. Förbudet ska bli lättare att utfärda och den som bryter mot det ska kunna övervakas elektroniskt med fotboja och GPS. Undantaget med ringa överträdelser ska försvinna. Straffskalan höjs till två års fängelse.

Ebba Sverne Arvill är rektor på Polishögskolan och regeringens stalkningsutredare. Hon håller med om att lagen inte fungerar i dag. Men en ny lag kommer att ändra på det.

– Förhoppningsvis till att de som får besöksförbud kommer att uppleva en ökad trygghet.

Vad är det som säger att den nya lagen ska fungera?

– Ja, bland annat att vi skärper kriterierna, gör det tydligare och också att vi föreslår att man ska ha en teknisk övervakning, säger Ebba Sverne Arvill, regeringens stalkningsutredare.

Lisa Sofia Larsson
lisa_sofia.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista