Transportbranschen åter optimistisk

Det är full fart framåt i transportbranschen och optimismen är tillbaka igen i takt med att det ljusnar för svensk ekonomi.

Det visar Transportindikatorn som publiceras senare i dag och Hans-Åke Johansson med eget åkeri bekräftar den bilden.

– Det snurrar på. Det är full fart för både mig och mina kollegor.

Vad beror det på?

– Det beror på att vi har börjat konsumera och tro på framtiden.

Men det har varit ganska dystert i branschen i över ett års tid?

– Inom distribution i Stockholm har det snurrat på för det har konsumerats en hel del. Men inom anläggning och bygg har det varit jättetråkigt.

Vilken typ av jobb gör ni?

– Jag kör distribution och nu är det jättetryck.

Hans-Åke Johansson har 30 bilar och 40 anställda som får allt mer att göra och hans uppfattning stöds av Transportindikatorn som visar att det är rekordhög optimism i transportnäringen.

Optimismen grundar sig i allt fler rapporter de senaste månaderna om att det ljusnar för svensk ekonomi och att orderingångarna ökar och att företagen börjar anställa igen.

Enligt Transportindikatorn tror mer än sex av tio företag i transportbranschen att omsättningen i det egna företaget kommer att öka under de kommande tre månaderna och lika många tror på en ökning för branschen i stort.

Tre av tio planerar att nyanställa rent av.

Den ökning som sker nu ska ses mot bakgrund av den djupa nedgång som drabbade bland annat transportsektorn när konjunkturen föll kraftigt 2008 och 2009, och uppgången nu sker från mycket låga nivåer.

Den kraftiga återhämtningen som sker nu beräknas också plana ut men Hans-Åke Johansson tillhör de optimistiska.

– Jag tror att det kommer att snurra på nu. Det är full fart.

Uppsvinget i transportbranschen har också direkt påverkat de båda svenska lastbilsjättarna Scania och Volvo.

Scania har tidigare berättat att det vänder upp kraftigt och AB Volvo svarade för en riktig knall i fredags med en vinst på ett par miljarder, i stället för väntad förlust, och branschoptimismen bekräftades av vd Leif Johansson.

– Det är roligt att se att marknaderna nu långsamt kommer tillbaka. Asien har gått bra hela tiden men både Nordamerika och Europa är nu på väg tillbaka.

– De kommer från väldigt låga nivåer men man har en rätt så bred återhämtning vilket vi inte har sett tidigare. Vi är tillbaka till en mer normal världsekonomi när vi tidigare förra året opererade i en finansiell kris.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Transportnäringen

I transportnäringen totalt sett finns närmare 40 000 företag, vilket motsvarar ungefär 5 procent av alla företag i Sverige.

Tillsammans sysselsätter transportnäringen 270 000 personer och står för cirka 6 procent av Sveriges 4,6 miljoner sysselsatta.

Förädlingsvärdet i transportnäringen uppgick 2008 till 175 miljarder kronor eller drygt 8 procent av näringslivets förädlingsvärde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista