Hoten ökar mot Försäkringskassan

Hot mot anställda inom Försäkringskassan har fördubblats på ett år. Hittills i år har närmare 300 hot mot kassans handläggare anmälts. Försäkringsdirektör Svante Borg menar att det kan bero på de tuffare sjukförsäkringsvilkoren.

– Det är fler personer som känner sig vanmäktiga i sin situation, vad det kommer ifrån går inte att leda i fullständigt bevis. Men naturligtvis har vi en sjukförsäkring som nu påverkar personen på det sättet att försäkringsvillkoren gör att man står utan ersättning.

– Då ställs man i ett livsval som gör att man kan få frustration, säger Svante Borg, försäkringsdirektör, till Sveriges Radio Östergötland.

Antalet hot mot anställda på Försäkringskassan har ökat stadigt under de senaste åren.

Under de första tre månaderna i år har Försäkringskassan tagit emot 270 hot, dubbelt så många, jämfört med samma period förra året och mer än hela 2008.

– Det är en markant ökning. Det är något vi på största allvar, säger Svante Borg.

Han tror att deras kunder har ännu inte vant sig vid den nya sjukförsäkringssystemet och att på sikt kommer situationen att bli bättre.

– Den här lagen har ju kommit till nyss och kommit in i ganska hög hastighet i den enskilda medborgarens ögon.

– Många har inte haft någon förberedelsetid och så landar man i den här beslutssituationen ganska oförberedd. Det tror jag är ett incitament för vanmakten, säger försäkringsdirektör Svante Borg.

Tahir Yousef, P4 Östergötland
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista