USA

Immigration kan bli het valfråga

Den amerikanska delstaten Arizonas beslut i fredags, att införa en egen hård lag som riktar sig mot illegal invandring, har nu lett till krav på Washington att, på federal nivå, ta itu med immigrationsfrågan.

På söndagen var det demonstrationer både i Phoenix, Arizona och i huvudstaden Washington där deltagarna protesterade mot Arizonas nya lag som de kallade ett brott mot USA:s medborgerliga rättigheter.

Arizonalagen innebär bland annat att poliser godtyckligt får rätt att kräva id-handlingar från alla som de tycker "ser ut" att vara där illegalt.

Kritiker anser att lagen öppnar dörren för rasism, intolerans och hat.

President Barack Obama kallar lagen missriktad och visar på behovet av reform av federala immigrationsbestämmelser.

I USA:s kongress har demokratiska ledare sagt att de överväger att prioritera den frågan framför en annan av president Obamas prioriteringar, den om klimatet.

Immigrationsfrågan är mycket omtvistad i USA där omkring elva miljoner illegala immigranter bor och arbetar, ofta lågavlönat och utan social trygghet. 

Inte minst på grund av att Arizonas repbublikanska guvernör skrev under en tuff ny lag där, kan immigrationsfrågan bli mycket viktig inför höstens kongressval.

Då är det samtidigt guvernörsval i 37 amerikanska delstater, bland dem Arizona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista