Ingen inspektion av Pakistans kärnvapen

I Pakistan säger president Musharraf att han inte tänker tillåta inspektioner av landets kärnvapenprogram från FN eller någon annan. Uttalandet kommer efter att en pakistansk forskare erkänt att han stått i spetsen av ett nätverk som spridit kärnvapenteknik till flera länder, däribland Nordkorea. Samtidigt har den milda amerikanska reaktionen förvånat.

Efter terrordåden mot USA sa president Bush att hans högsta prioritet var att förhindra spridningen av massförstörelsevapen till terrorister och skurkstater.

När nu en pakistansk forskare erkänt att han förmedlat kärnvapenhemligheter till just sådana stater, däribland Nordkorea och Libyen, och tjänat miljontals dollar på kuppen, är den amerikanska reaktionen förbryllande för många.

Särskilt som många bedömare är övertygade om att Pakistans styrande generaler haft kännedom om den täta trafiken av kärnvapenhemligheter och sofistikerad teknisk utrustning till Pyongjang, Tripoli och andra ställen.

Gratulationer istället för fördömanden
I stället för att tala om sanktioner eller militär intervention mot Pakistan gratulerar nu Washington presidenten och generalen Pervez Musharraf. 

Officiellt säger USA att man har fullt förtroende för att Musharraf satt stopp för spridningen.

I utbyte mot att han i ett tv-tal erkänt att han ensam bedrivit kärnvapenspridningen slipper forskaren, Abdul Kadir Khan, åtal.

–Låt honom leva med sina pengar, sa en leende Musharraf till journalister. Musharraf uttalade också
bitterhet mot det han kallade de muslimska bröderna Libyen och Iran, som skvallrat om
den pakistanska kärnvapenhjälpen.

Viktig allierad
Förklaringen till det som tidningen New York Times i en ledare kallar en ”utstuderad charad” efter avslöjandena om spridningen kan vara enkel: den milda tonen mot Musharraf beror på att USA anser att han just nu är en oundgänglig allierad i jakten på al-Qaida och talibaner.

I ett land med gott om islamiska extremister, radikala nationalister och kärnvapen är det alltför
riskabelt att underminera Musharraf, anser USA.

Men kritiker säger att Pakistan skulle bli ett stabilare land om USA i stället insisterade på att civila och demokratiska krafter fick en större roll.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".