Funktionshindrade förlorar stöd

Uppdaterad: 07:30
Allt fler som har våra funktionshinder blir av med det statliga stödet för personlig assistans. Sedan Försäkringskassan skärpte sina bedömningar 2007 har 250 personer förlorat ersättningen.

En av dem som blivit av med stödet är Sture Jonasson, som är förlamad från bröstet och neråt och har haft stödet i 15 år.

En dag ringde en handläggare från försäkringskassan och meddelade att hans assistans skulle dras in.

– Frågan var bara, är det som förut? Då sa jag att min skada är oförändrad.

Förklarade hon inte varför?

– Nej, bara att jag inte har tillräckligt med grundläggande behov.

Tänkte du inte att du måste fråga?

– Nej, det var ju inte läge att argumentera, säger Sture Jonasson.

Lagen från 1994, som gav rätt till en personlig assistent, hade som mål att ge personer med svåra funktionsnedsättningar ett så normalt liv som möjligt. Staten skulle stå för en stor del av hjälpen.

Med åren har allt fler fått ersättningen, i dag nästan 16 000 personer. Och kostnaderna för staten ökade från årliga sex miljarder kronor i början till cirka 22 miljarder i dag.

I november 2007 gjorde Försäkringskassan en tolkning av lagen - ett förtydligande, säger de ansvariga. Detta för att praxisen skulle bli mer likartad från kontor till kontor.

Regeringsrätten har godkänt den nya tolkningen.

Som följd av den nya praxisen förlorade förra året 147 personer sin personliga assistent. Året innan drogs assistansen in för 100 personer.

Innan kassan skärpte sina prövningar handlade det om i snitt ett 50-tal som förlorade ersättningen under ett år.

Magnus Lievfendahl, ansvarig på Försäkringskassan, tycker inte att bedömningarna har blivit hårdare.

– Om vi tittar på antalet timmar vi beviljar och kostnaden för den personliga assistansen så fortsätter den att öka. Däremot är det så att det finns lite fler individer som inte får rätt till assistansersättning. Den andelen är inte stor, men de personerna finns.

Centerpartisten Kenneth Johansson, ordförande i socialutskottet är orolig över utvecklingen, men vill avvakta.

– Det som är viktigt för mig nu är att vi får fram de instrument som behövs för att de ska kunna göra bästa tänkbara bedömning.

För Sture Jonasson handlar det nu om att anpassa sitt liv till hemtjänsten, en service där han varken kan påverka tiderna eller vem som utför hjälpen.

– Vem som helst kan komma och sköta mina behov av assistans, i synnerhet på morgonen. Det är knepigt och känns ju väldigt otryggt.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista