Ungern

Stor seger för högern i valet

Det ungerska valet innebär att det blir regeringsskifte och den vinnande koalitionen, Fidesz och kristdemokraterna, tar mer än två tredjedelar av platserna i parlamentet.

En 46 årig fotbollstokig fembarnspappa blir Ungerns nye premiärminister. Viktor Orban har haft makten förut i Ungern, mellan 1998 och 2002.

Men han har aldrig tidigare en sådan majoritet i ryggen. Entusiastiska anhängare firade Orban i centrum av Budapest i natt.

Fidesz har tillsammans med kristdemokraterna tagit mer än två tredjedelar av platserna eller 68 procent. Det innebär till exempel möjlighet att ändra grundlagen och att tillsätta president i höst.
 
Orban tackade i natt ungrare, både i Ungern och utomlands.

Det var en klar signal till etniska ungrare i grannländerna, om att löftena att ge dem ungerska pass och medborgarskap kommer uppfyllas.

Sänkta skatter, bättre ekonomi och fler jobb är andra löften som nu ska uppfyllas av Orbans parti.
   
Socialistpartiet tappade nästan hälften av sina väljare från förra valet och partiordföranden Ildiky Lendvoy avgick som en följd av det.
 
Nationalistiska Jobbik kommer för första gången in i parlamentet och får 49 platser. Partiledaren lovade hårda tag i parlamentet och att se till att Fidesz håller sina löften. 

I frågan om Storungern och etniska ungrare i grannländerna har Jobbik och Fidesz mycket gemensamt.

Det populistiska budskapet finns hos båda.  En stark stat som skapar och garanterar arbeten samt skyddar och tar hand om sina medborgare.

Men den visionen kan bli svår att uppfylla för ett land som måste klara Internationella valutafonden, IMF:s krav för att få nya lån.

Maria Persson Löfgren, Budapest
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista