Starkare ställning för nya ekonomier

Den ekonomiska världskartan förändras. Världsbanken, en av de organisationer som binder ihop alla världens länder, har nu flyttat över mer makt till de nya ekonomierna som är under utveckling.

Världens ekonomiska karta ritas om i snabb takt.

Nu manifesteras denna förändring också i en maktförskjutning inom Världsbanken. I går beslutade Världsbanken vid ett möte i Washington att flytta makt från de traditionella industriländerna till de nya länderna under utveckling.

Världsbanken är den globala organisation som har i uppgift att försöka minska fattigdomen i världen. 186 länder är medlemmar. Världsbanken flyttar nu över drygt tre procentenheter av inflytandet från industriländer till länder under utveckling.

Det gör att u-länder och nya starka ekonomier får nära hälften av röststyrkan - 47 procent - inom Världsbanken.

På ytan ser det kanske ut som en kosmetisk förändring. Men i verkligheten innebär gårdagens beslut att kartan nu långsamt är på väg att anpassas till verkligheten.

Fram till i går var till exempel Kina en bra bit ner på listan över Världsbankens mäktigaste medlemmar. Men nu har Kina raskt lyfts upp till nummer tre. Bara USA och Japan har större rösttyngd inom Världsbanken.

Staffan Sonning, London
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista