Samer slåss mot staten för sedvanerätten

I över 20 år har renskötarna i Muonio sameby i Tornedalen kämpat för sina mänskliga rättigheter och vunnit mot länsstyrelsen i Norrbotten och staten. Först genom alla svenska rättsinstanser, sedan två gånger i Europadomstolen. När nu regeringsrätten gett samebyn rätt i högsta instans, går länsstyrelsen i Norrbotten till regeringen för att ändra lagen.

–Hur länge kan man hålla på? frågar sig Tomas Sevä, ordförande i Muonio sameby. Vi kan ju hålla på, det är ju vårt liv, vi kan ju inte ge upp det.

Ni har lagt ner en och en halv miljon kronor i bara advokatkostnader hittills?

–Ja, allt det man tjänar går till advokatkostnader. Alla medlemmar i samebyn står bakom detta. Vi är 99 medlemmar, säger Tomas Sevä.

Och mitt i allt detta är det dags för renskiljning och slakt.

Hur många människor är inblandade idag?

–Det är väl mellan 30 och 40 personer.

Hur många renar ska skiljas?

–Omkring ett tusen. Det tar inte många timmar, sedan är det över.

Eftersom Muonio sameby inte ligger i fjällvärlden utan i Tornedalens skogsland så gäller särskilda regler för den och andra så kallade koncessionssamebyar.

Ta hand om svenskars renar
Bland annat finns en gammal sedvänja, med stöd i lagen, att frivilligt ta emot och sköta om renar som tillhör svenskar, som inte är samer.

Det har för det mesta fungerat mycket väl i Norrbotten, men länsstyrelsen där har i alla år velat gå längre än vad lagen kräver.

Länsstyrelsen vill förvandla frivilligheten att ta emot andras renar till tvång för samebyarna. Så har man i tjugo år förlorat mot Mounio, i länsrätt, kammarrätt och regeringsrätt.

Regeringen indragen
När samebyn förde ärendet vidare ända till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, drogs också regeringen in på motståndarsidan.

Även då vann den lilla samebyn mot den svenska staten, inte en gång, utan två. Advokat Johan Kaap har varit med genom alla instanser.

–Lagtexten är mycket klar, och det är även lagförarbetena. Här ser man behovet av att man ska få sin rätt prövad inför en opartisk domstol det är jättetydligt i just det här exemplet, säger han.

Om någon trodde att länsstyrelsen skulle acceptera två decennier av oavbrutna nederlag och förödmjukande kritik också i Europadomstolen, så trodde man fel.

Begär lagändring
Nu går länsstyrelsen till regeringen istället, med en begäran om att den lag som talar om rättigheter istället för tvång, som man aldrig rått på i någon domstol, ska ändras till sin motsats. Tvång istället för frivillighet och sedvanerätt.

–Det är att gå tillbaka till det gamla lappfogdeväldet att man vill bestämma över samerna helt enkelt. Jag kan inte se någon rimlig förklaring till att man vill ha makten över renskötseln på det sätt som man velat ha, säger Johan Kaap.

Christer Larsson
christer.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista